Gradonačelnik Franković svečano otvorio 4. Dane hrvatskog pršuta

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u ulozi izaslanika predsjednice Republike Hrvatske otvorio je u petak u hotelu Valamar Lacroma ovogodišnje „Dane hrvatskog pršuta“, stručni i poslovni skup posvećen našoj najpoznatijoj suhomesnatoj deliciji.
 


Gradonačelnik Franković pri svom je obraćanju izrazio dobrodošlicu organizatorima i sudionicima stručnog skupa koji se u Dubrovniku održava 13. i 14. travnja. Istaknuo je kako grad koji je prepoznat po svojoj kulturi i baštini gradi imidž vodeće turističke destinacije na Mediteranu.

„Cilj ove gradske uprave je odgovorno i dugoročno održivo upravljanje destinacijom, a kao neizostavan dio ukupne turističke ponude naša gastronomija stoga mora upućivati na domaće proizvode. Snažno smo orijentirani osiguravanju uvjeta kako bi upravo izvorni lokalni i tradicijski hrvatski proizvodi zauzeli značajnije mjesto u našoj ugostiteljskoj ponudi jer na taj način osnažujemo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva“, rekao je gradonačelnik proglašavajući „4. Dane hrvatskog pršuta“ otvorenim.

Ovogodišnji „Dani hrvatskoga pršuta“ koncepcijski su podijeljeni u dva dijela. Prvog se dana, u petak 13. travnja, uz svečano otvaranje održava niz radionica i okruglih stolova s ciljem unapređenja proizvodnje i poslovanja pršutarske industrije te stručna ocjenjivanja i proglašenje najboljih pršuta u svojoj kategoriji, a jedno od priznanja najboljima uručio je i gradonačelnika Mato Franković. Sljedećeg dana, u subotu 14. travnja, u povijesnoj jezgri organizira se manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera, gdje će se pršutari predstaviti javnosti.

Cilj manifestacije je promocija tradicionalnog gastronomskog proizvoda i očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. Ovogodišnji Dani hrvatskog pršuta imaju i dodatni značaj jer se održavaju u okviru „Tjedna hrvatskih zaštićenih proizvoda“. Naime, Hrvatska ima čak četiri zaštićena pršuta: drniški, dalmatinski, istarski i krčki.
 
 

lijevo
desno