Gradonačelnik Franković sudjelovao na seminaru Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je 4. ožujka na seminaru Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU (COTER) „Upotreba instrumenata kohezijske politike za rješavanje nedostatka ulaganja u europskim regijama“, održanom u hotelu Palace u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Odbora regija EU.

 

Na seminaru je sudjelovala i ministrica regionalnog razvoja i fondove EU Gabrijela Žalac, koja je istaknula kako su pred Europskom unijom izazovi koji će se sigurno reflektirati na proračun. Naglasila je kako je kohezijska politika ključni instrument rasta i razvoja te kako se strožim pravilima ne smije ugroziti ostvarenje cilja kohezijske politike u slabije razvijenim državama.

 

 „Prije dva tjedna smo radili istraživanje po županijama o korištenju europskih fondova. Dubrovačko-neretvanska županija je na prvom mjestu kad govorimo o udjelu BDP-a po glavi stanovnika. To sigurno govori u prilog tome da 5,5 milijardi kuna uloženih u DNŽ samo u ovoj financijskoj perspektivi građani mogu osjetiti. Neki od projekata su Pelješki most, ZL Dubrovnik, Lazareti, Studentski dom.“ izjavila je ministrica Žalac.

 

Tijekom seminara održana su i tri panela na temu rješavanja nedostataka ulaganja u europskim regijama instrumentima kohezijske politike, u okviru Prijedloga novog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027., u kojem se predlaže smanjenje omotnice za kohezijsku politiku.

 

„Alati za integrirani teritorijalni razvoj kao poticaj za lokalna ulaganja“ naziv je drugog panela u kojem je sudjelovao gradonačelnik Franković. Raspravljalo se o trenutačnom stanju  u provedbi i stvarnom iskustvu koje su stekle lokalne i regionalne vlasti u tekućem programskom razdoblju, a gradonačelnik Franković govorio je o aktualnim projektima za čiju realizaciju Grad Dubrovnik koristi bespovratna sredstva europskih fondova. Ostali sudionici ovog panela bili su ministar u regionalnoj vladi pokrajine Glevoland i izvjestitelj za mišljenje OR-a „Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond“ Michiel Rijsberman, direktor EPRC-a Mr John Bachtler i Chris Van Lierop iz Službe EP za usluge parlamentarnih istraživanja (EPRS).

lijevo
desno