Gradonačelnik Franković s veleposlanicom Republike Bugarske

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas u službeni posjet izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Tanyu Dimitrovu.


Povod sastanku s veleposlanicom je svečano otkrivanje spomen ploče replike Povelje bugarskog cara Ivana Asena Drugog o slobodnoj trgovini.

Naime, Poveljom iz 1230. godine car Ivan Asen Drugi dubrovačkim trgovcima osigurao je slobodan boravak i mogućnost trgovanja  na bugarskom teritoriju, pritom deklarirajući neprijateljem svakog tko bi im napakostio.

Svečano otkrivanje replike Povelje održat će se u četvrtak, 29. lipnja u parku na Pločama (srednji nivo parka, pored zgrade Gimnazije) s početkom u 18.30 sati. Program će trajati 30 minuta.

Uz gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, ujedno izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske te veleposlanicu Tanyu Dimitrovu, svečanosti će nazočiti i predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, potpredsjednica Vlade Bugarske za pravosudnu reformu i ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva te ministrica za bugarsko predsjedanje Vijećem EU Lilyana Pavlov.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u rujnu prošle godine i službeno je pozdravilo inicijativu te je usvojilo zaključak o postavljanju spomen-ploče na ovoj lokaciji na samom ulazu u povijesnu jezgru s istočne strane.
 

lijevo
desno