Gradonačelnik Franković primio visoku delegaciju Hrvatske vojske

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas u gradskoj vijećnici vojno izaslanstvo predvođeno generalom Mirkom Šundovom, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na prijemu je sudjelovala i zamjenica župana  Žaklina Marević.


General Šundov i delegacija visokih časnika Hrvatske vojske borave na studijskom putovanju  u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u obilasku ključnih točaka obrane juga Hrvatske i Dubrovnika. Putovanje su započeli u Neretvi, na Srđu su se susreli s braniteljima koji su sudjelovali u obrani Grada Dubrovnika, a obišli su i pozicije obrane u Konavlima.

Gradonačelnik Franković  pozdravio je visoku delegaciju, rekavši kako je posebna čast dočekati ih ususret Dana dubrovačkih branitelja koji se obilježava 6. prosinca. „Moram istaknuti kako smo prošle godine u suradnji s Hrvatskom vojskom obilježili 25. Obljetnicu deblokade krajnjeg juga Hrvatske, dan kada je pokojni  dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik došao u Dubrovnik i simbolično obilježio slobodu ovog područja, zahvaljujući aktivnostima Hrvatske vojske na ovom području prije, i danas i u budućnosti možemo biti mirni. Uz turizam, kao glavnu gospodarsku granu Grada , sigurnost krajnjeg juga ključna je kako bi on opstao i nastavio funkcionirati u budućnosti uspješno kao dosada. Zbog toga nam je iznimno važna prisutnost naše vojske.“

Gradonačelnik Franković  govorio je i o nadolazećoj izložbi o ratnom stradanju i obnovi Grada Dubrovnika koja će biti otvorena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, 17. prosinca, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice i Vlade Republike Hrvatske. Na taj način prikazat će se iznimno važna uloga značaj Dubrovnika u Domovinskom ratu, broj žrtava koji su dali svoje živote za slobodu krajnjeg juga Hrvatske i u konačnici integracija i obnova Grada.

„Drugi smo grad poslije Slavonskog broda po broju poginule djece, dobro je sjetit se onoga što je bilo u prošlosti kako bismo lakše promišljali budućnost, a kako bi budućnost bila sigurna pobrinut će se Hrvatska vojska.“, rekao je gradonačelnik Franković.

General  Mirko Šundov ovom prilikom rekao je kako je osnovni cilj putovanja da se ključni ljudi Hrvatske vojske upoznaju s prostorom i događajima na tom prostoru tijekom Domovinskog rata. „Ovo je još jedan od načina da se očuvaju i ne zaborave vrednote na Domovinski rat u kojem su Dubrovnik i okolno područje imali značajnu ulogu.“, istaknuo je general Šundov.

O daljnjim planovima Hrvatske vojske na jugu Hrvatske, Šundov je rekao kako je vojarna 116. Hrvatske brigade od nedavno smještena u Pločama, čime je vojska još bliže krajnjem jugu. Ova promjena je od velike važnosti, jer omogućuje brzu intervenciju u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.
lijevo
desno