Gradonačelnik Franković povodom Dana Županije: Snažni smo upravo onoliko koliko je snažan i naš najmanje razvijeni kutak

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja je povodom blagdana Svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana u petak ujutro u Kazalištu Marina Držića.
 


Tom prilikom gradonačelnik Franković održao je pozdravni govor koji prenosimo u cijelosti: 

Poštovani uzvanici, župane, cijenjene vijećnice i vijećnici, gospođe i gospari,

čestitam vam Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića. Uistinu je blagoslovljen ovaj kutak naše zemlje kada nad njim bdiju dva tako moćna zaštitnika. Dubrovnik sigurno plovi pod zagovorom svetoga Vlaha, a Županiju čuva svetac poznat po iznimnoj blagosti duha i posvećenosti svom pozivu.

Kao snažan generator ekonomskog razvoja, Dubrovnik se trenutno nosi s brojnim izazovima koje taj razvoj donosi. Imamo snage, znanja i iskustva doskočiti im i voditi naš grad u pravom smjeru ravnajući se mišlju da sve ono što nam je dano na upravljanje ostavimo budućim generacijama u boljem stanju od onog u kojem je nama samima povjereno. Upravljamo odgovorno i promišljeno, a rezultati su već vidljivi. Modeliramo Dubrovnik kao mediteransko središte održivog turizma. Puno je još posla pred nama, ali znamo što želimo i kako doći do cilja.

Nedavnim potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta napravljen je i posljednji veliki korak prema realizaciji tog projekta od strateškog značaja za čitavu Hrvatsku, ali i od posebne gospodarske, rekao bih, i životne važnosti za šire dubrovačko područje koje će izgradnjom mosta konačno biti teritorijalno povezano s maticom zemljom. 
         
Nažalost, građani Dubrovnika, a time i žitelji naše županije, u nepovoljnom su položaju kada je u pitanju zračna povezanost šireg područja s ostatkom Hrvatskom, poglavito glavnim gradom. Stoga će Grad Dubrovnik nastaviti voditi razgovore s Upravom našeg nacionalnog prijevoznika Croatia-e Airlines kako bi zajedničkim naporima iznašli modele vodeći se isključivo najboljim interesima naših građana.

Kao sadašnje i svako buduće administrativno, gospodarsko, kulturno i svekoliko središte hrvatskog juga, na što polažemo i povijesno pravo, Grad Dubrovnik posebno je zainteresiran da se svaki kutak naše županije razvija ravnomjerno, jer držimo da smo snažni smo upravo onoliko koliko je snažan i naš najmanje razvijeni kutak.

Zato dajemo iskrenu i punu podršku vodstvu Dubrovačko-neretvanske županije u njihovim naporima kako bi svaki dio ove županije, svaka njena općina i svaki grad  dosegnuli svoje pune potencijale, osnažili svoje prednosti te na njima oplemenjivali svoje sredine. Prvenstveno tu mislim na još uvijek neiskorištene potencijale koje donosi bogatstvo kulturne, prirodne i biološke raznolikosti, ali i proizvodne grane posredno ili neposredno vezane uz turizam – ekologiju i ekološku poljoprivrednu proizvodnju, vinarstvo i vinogradarstvo, ribarstvo i školjkarstvo.

Stojimo pritom na raspolaganju kao iskreni prijatelj i naklonjen partner u svim područjima gdje je naša pomoć potrebna i tražena, bilo da je riječ o zdravstvenoj skrbi, suradnji na infrastrukturnim i komunalnim projektima od zajedničkog interesa, razmjeni iskustava ili formalnoj suradnji na privlačenju sredstava iz fondova Europske unije, čemu je Grad Dubrovnik u sljedećem razdoblju snažno orijentiran. Potencijala i prilika je puno i nadohvat su ruke, ne nedostaje političke volje i znanja, a iskrenu ljubav prema ovoj našoj grudi, kao najveći pokretački motiv, nemoguće je izmjeriti.
           
Vodeći se tim riječima još jednom čestitam vam dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan Svetog Leopolda Bogdana Mandića!

 
Svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Božo Petrov, saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik Predsjednice, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ministrica kulture Nina Obuljen kao izaslanica Predsjednika Vlade, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, saborska zastupnica Sanja Putica, državna tajnica Nikolina Klaić, europarlamentarka Dubravka Šuica, dubrovački biskup Mate Uzinić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te brojni drugi uzvanici.

Ovom prilikom uručene su i nagrade Dubrovačko-neretvanske županije. Nagrade za životno djelo pripale su glazbeniku Oliveru Dragojeviću i književniku Stjepanu Šešelju. Nagradu Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća dobili su predsjednik Udruge Rina Mašera Petar Baničević, KUD Metković i Narodna glazba Smokvica, a nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu dr. sc. Vlado Onofri i Hrvatska glazba Potomje.
 

lijevo
desno