Gradonačelnik Franković pisao britanskom državnom tajniku za promet

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je službeni dopis državnom tajniku za promet Ujedinjenog Kraljevstva Grantu Shappsu.

 

U dopisu gradonačelnik uvodno navodi kako Dubrovnik iščekuje odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kojom se dopuštaju, odnosno ponovno uspostavljaju, međunarodna putovanja. Ističe kako su posjetitelji s područja Ujedinjenog Kraljevstva tradicionalno najzastupljeniji i jako privrženi dubrovački gosti s kojima je ovaj grad razvija dugogodišnji čvrsti prijateljski odnos.

 

Na temelju prošlogodišnjih iskustava gradonačelnik Franković državom tajniku Shappsu iznosi prijedlog da se prilikom izrade i donošenja potrebnih odluka razmotri mogućnost uspostavljanja seta posebnih pravila i propisa kojima bi se države podijelile u zelene, narančaste i crvene zone.

 

Takvom režimu putovanja, sukladno navedenom prijedlogu, prilagodila bi se i pravila za povratak iz destinacije, pa se za povratak turista iz zelene zone ne bi bio tražio PCR niti brzi antigenski test dok bi za povratak iz narančaste zone bio potreban negativan brzi antigenski test.

 

Nadalje, predlaže se da se oni britanski turisti koji se vraćaju iz crvenih zona moraju testirati brzim testom pred polazak iz zone te PCR testom pri dolasku u domicil.

 

Konačno, oni britanski gosti koji su primili cjepivo ili su preboljeli bolest COVID-19 posve se izuzimaju od potrebe bilo kakvog testiranja.

 

-„Dubrovnik je spreman uspostaviti sve neophodne zdravstvene i sigurnosne protokole kako bi britanskim građanima koji napuštaju dubrovačku zračnu luku omogućili testiranje brzim antigenskim testovima, a time sigurno putovanje i povratak u domicil“, piše gradonačelnik Franković britanskom tajniku za promet te izražava uvjerenje da mnogi Britanci željno očekuju ponovno uspostavljanje međunarodnog pometa i povratak u Dubrovnik koji je ih rado dočekuje.