Gradonačelnik Franković održao prigodni govor na 65. FIDEN kongresu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na 65. FIDEN kongresu koji se do nedjelje održava u Hotelu Valamar President pod krilaticom „Shaping the future: Challenges on the road to a resilient enterprise“.

 

Kongres je to koji okuplja eminentne stručnjake u cilju razmjene ideja i promišljanja po pitanju djelovanja institucija i poduzeća kada je riječ o održivosti, primjeni jedinstvenih globalnih standarda, važnosti digitaliziranih web platformi u kontekstu podrške organizacijama čija je primarna djelatnost održavanje čistoće te ulozi robih marki/tvrtki koje mogu potaknuti društveni napredak na održiv način. 

 

U ovoj je prigodi kratko izlaganje održao i gradonačelnik Franković upoznavši nazočne o specifičnostima Dubrovnika koji prateći najnovije tehnološke trendove i rješenja teži stvaranju trajne održivosti na zadovoljstvo stanovnika grada i svih posjetitelja.

 

„Poznato vam je da je Dubrovnik kroz stoljeća u mnogočemu prednjačio pred brojnim, većim i snažnijim europskim sredinama. Nudio je iskorake u zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj skrbi, umjetnosti i društveno-političkom uređenju. Među prvima smo izgradili vodoopskrbni i kanalizacijski sustav, ukinuli trgovinu robljem, a zahvaljujući izraženom umijeću trgovine i diplomacije uspješno smo održavali slobodu i odolijevali mnogim tadašnjim silama. Današnji snažan generator ekonomskog razvoja, suvremeni Dubrovnik uspješno se nosi s brojnim izazovima koje taj razvoj donosi, a jedan od najvećih je svakako upravljanje prostorom, posebno u vidu stvaranja novih urbanih cjelina i zona stanovanja jer je Dubrovnik prostorno skučen. Turizam ima primarni značaj u gospodarskom razvoju Dubrovnika. Stoga je ova gradska uprava prije pet godina čvrsto odlučila ne postati žrtvama vlastitog uspjeha i zato uspješno modeliramo Dubrovnik kao mediteransko središte održivog turizma, a naši napori prema tom cilju sve su jasnije prepoznati i od strane međunarodne stručne javnosti“, naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju.

 

Posebno je u ovoj prilici kazao kako je cilj gradske uprave i drugih dionika čija je uloga ključna u ovom složenom procesu ostvariti preduvjete koji će omogužiti neometani razvoj gospodarstva uz strogu zaštitu vrijedne kulturno-povijesne baštine i uz unapređenje kvalitete života građana. Zaključno se gradonačelnik Franković dotaknuo i primjene Smart City rješenja, dodavši kako je upotreba istih neizostavan segment nužan za postizanje racionalnijeg smjera po pitanju upravljanja resursima i uslugama.

 

Uz dubrovačkog gradonačelnika FIDEN kongresu nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić. 

 

lijevo
desno