Gradonačelnik Franković na panelu Osvrt na 10 godina članstva Hrvatske u EU

U okviru 20. Šipanskog ljetnog seminara kojeg organiziraju Institut za razvoj i međunarodne odnose - (IRMO)  i zaklada Hanns Seidel danas je održan panel „Osvrt na 10 godina članstva Hrvatske u EU: Kako dalje?“. Gradonačelnik Franković je tim povodom pozdravio prisutne u Gradskoj vijećnici.

 

U ovoj prigodi gradonačelnik Franković je naglasio važnost članstva Hrvatske u EU s obzirom na brojne pozitivne efekte u posljednjih 10 godina, poglavito izgradnja Pelješkog mosta, ulazak u eurozonu i Schengen. Osvrnuo se na dug i težak put koji je Hrvatska prošla od svoje samostalnosti i Domovinskog rata do pristupanja i pune integracije u Europsku zajednicu i druge međunarodne integracije. 

 

Također je naglasio kako se brojni kapitalni projekti Grada Dubrovnika uspješno realiziraju zahvaljujući financiranju iz europskih fondova, pritom posebno istaknuvši Aglomeraciju Dubrovnik, projekt vrijedan 117 milijuna eura kao najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti te projekt TUP-a koji je prepoznat kao jedan od 20 europskih projekata na razini cijele EU kojeg je podržala Europska komisija. Gradonačelnik Franković je također istaknuo kako će u narednom razdoblju snažan naglasak bit na zelenim politikama te projektima koji promiču energetsku učinkovitosti i trajnu održivost, gdje će ključnu ulogu imati fondovi Europske unije.

 

Na panelu su sudjelovali državni tajnik za političke poslove Frano Matušić te zastupnik u Hrvatskom saboru i bivši ministar vanjskih i europskih poslova Davor Stier, a polaznici seminara su studenti poslijediplomskih studija, državni službenici i mladi političari. 

 

lijevo
desno