Gradonačelnik Franković na otvorenju konferencije Dubrovački medijski dani

Svečano je večeras, na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, otvorena međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani, u organizaciji Odjela za komunikologiju Sveučilištu u Dubrovniku. Uz gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića okupljene su pozdravili i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) Paolo Cesarini, Holgar Haibach u ime Zaklade Konrad Adenaueur te predstavnici Sveučilišta prorektorica Sanja Žaja Vrbica i pročelnik Odjela za komunikologiju i koordinator projekta ADMO Mato Brautović.

 

Gradonačelnik je istaknuo važnost i aktualnost teme ovogodišnje, šesnaeste po redu, konferencije ''Istraživanje dezinformacija: Trenutačni trendovi i perspektive''.

 

''Količina dezinformacija raste sa svakom novom krizom, čemu smo zorno svjedočili tijekom COVID krize i kasnije s početkom ruske agresije na Ukrajinu. Umjetna inteligencija bi tu mogla biti rješenje, no oprez je svakako potreban'', kazao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi, poželjevši sudionicima uspješan rad konferencije i ugodan boravak u Dubrovniku.

 

Pozvani govornici ovogodišnje konferenciju su profesor Claes H. de Vreese sa Sveučilišta u Amsterdamu, Nizozemska, a održat će izlaganje s temom: The AI (r)evolution in communication, i profesorica Samantha Bradshaw s American Sveučilišta iz SAD-a s temom: Disinformation & Democracy: Challenges on the Horizon.

 

Uz predavanja znanstvenika, istraživača, profesora i stručnjaka, održat će se i dva panela; prvi s temom Izazovi dezinformacija i umjetne inteligencije za EU: regulacija, suradnja i protumjere na kojem će sudjelovati predstavnici akademske zajednice i Europske unije. Na drugom panelu bit će predstavljen pilot program Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija o uspostavi novih centara za provjeru činjenica.

lijevo
desno