Gradonačelnik Franković na Godišnjoj izložbi hrvatskih arhitektica i arhitekata: Dužni smo očuvati sklad u prostoru

U Studentskom domu Dubrovnik u ponedjeljak je otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini koju je otvorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Uputivši čestitke autorima nagrađenih ostvarenja, gradonačelnik je rekao kako su upravo ta ostvarenja znatno pridonijela dubrovačkoj arhitekturi i cjelokupnoj vizuri Grada, a osvrnuo se i  na izazove budućnosti, odnosno na imperativ stvaranja mjere i očuvanja sklada u prostoru na području Dubrovnika kao bitnim odrednicama potaknutim upravo izmjenama i dopunama GUP-a.

 

„Na početku mog mandata vjerovao sam da ću se susresti s brojnim izazovima, ali nisam vjerovao da će jedan od najvećih biti urbanizam. No, to me je dočekalo i postavilo se pitanje kako istovremeno odgovoriti na izazove budućnosti čuvajući sve ono što su nam naši stari ostavili u nasljeđe. Svjedoci smo da se to može, a to pokazuju i dva nagrađena djela koja krase naš grad“, istaknuo je gradonačelnik Franković. Naglasio je i kako je suradnja Grada Dubrovnika i Društva arhitekata Dubrovnik iznimno važna za daljnji i primjereni razvoj Grada, ali i poradi očuvanja postojećih povijesnih vizura i bogate kulturne baštine.

 

Na otvaranju su uz gradonačelnika govorili i predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić, predsjednica Društva hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum i ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica.

 

Nagrada “Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj u 2020. godini pripala je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Rister i Ani Martinčić Oreško za kompleks Studentskog doma u Dubrovniku. Arhitektu Krunoslavu Ivanišinu i njegovim suradnicima Lulzimu Kabashiju i Ivi Ivas dodijeljena je nagrada “Drago Galić“ za najuspiješnije ostvarenje na području stambene arhitekture vilu 'U pogledu' na Svetom Jakovu, dok je nagrada “Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena arhitektu Ivici Prtenjaku za vrijedna djela poput obnove tvrđave Revelin, muzeja Dominikanaca i crkve na Boninovu.

 

Izložbu su organizirali Sveučilište u Dubrovniku, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, a ostaje otvorena do 18. lipnja 2021. godine.

 

lijevo
desno