Gradonačelnik Franković na dodjeli priznanja Imperijal u spomen djece stradale u Domovinskom ratu

Prva po redu dodjela godišnjeg državnog priznanja Imperijal održala se danas, na Svjetski dan djece, u Hotelu Hilton Imperijal. U ime Grada Dubrovnika, dodjeli su nazočili gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

 

Priznanje Imperijal ustanovljeno je kao trajni spomen, „živi spomenik“ djeci stradaloj u Domovinskom ratu na području Republike Hrvatske, u organizaciji Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata DNŽ i  u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom državne nagrade za promicanje prava djeteta.

 

U svom obraćanju, gradonačelnik Franković rekao je da je Dubrovnik, uz Slavonski Brod i Vukovar dao najviše u trenucima borbe za slobodnu i neovisnu domovinu, a u toj žrtvi bili su i dječji životi.

 

„Riječi utjehe majkama izgubljene djece znače malo. Ali spomen na njih, trajni spomen na njih, vjerujem da bi značio puno. Na nama, Gradu Dubrovniku, je da do kraja godine raspišemo natječaj za trajno obilježje najveće žrtve koju je ovaj grad dao, a to su pali dječji životi, izgubljena djetinjstva, veselja, osmjesi, ženidbe, trenuci sreće, unuka, sve to su izgubile obitelji čija su djeca poginula u Domovinskom ratu i zato uistinu odajem veliko priznanje inicijatorima godišnjeg priznanja Imperial. Budućnost ovog grada leži u današnjoj djeci i onoj djeci koja će tek doći. Priznanje za njihov volonterski rad, za doprinos zajednici u okviru godišnje nagrade Imperijal, vjerujem da će postati i ostati tradicija. Trajni spomen na one koji su izgubili živote da bi se mi danas zvali slobodni i neovisni, hrvatski grad Dubrovnik", rekao je gradonačelnik.

 

Svečanosti je prisustvovao i izaslanik Ministarstva branitelja, državni tajnik Darko Nekić koji se u svom obraćanju prisjetio žrtve svih stradalih prije 30 godina, posebice djece, a ovom prigodom pohvalio je i čestitao na inicijativi koja predstavlja pogled u budućnost.

 

Priznanja su dodijeljena djeci koji se ističu humanitarnim radom: Josip Đurović, učenik Osnovne škole Mokošica, za volonterstvo i sudjelovanje u humanitarnoj akciji Podijelimo radost Božića te promicanje ugleda škole i svoje zajednice; zatim Bruna Stojanović, učenica Osnovne škole Montovjerna, za promicanje ugleda škole i samog grada Dubrovnika te Filip Bašica, učenik Gimnazije Dubrovnik, za promicanje ugleda škole kao predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske.

lijevo
desno