Gradonačelnik Franković na otvaranju međunarodnog simpozija ”Protuminsko djelovanje 2018.”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora sudjelovao je u svečanom otvaranju 15. jubilarnog međunarodnog simpozija ”Protuminsko djelovanje 2018.”, koji se od 10. do 12. travnja održava u Slanome.


Prilikom svog pozdravnog govora gradonačelnik Franković istaknuo je značaj Dubrovnika kao jedne od najpoznatijih međunarodnih turističkih destinacija koja je prije nešto više od četvrt stoljeća bila izložena strahovitim ratnim razaranjima.

„Prije 27 godina spaljen i devastiran, Dubrovnik je danas uspješan grad, a uspješan je i onoliko koliko je siguran“, rekao je gradonačelnik osvrnuvši se na proces razminiravanja, koji je na području čitave Županije završen 2014. godine. „Upravo to je podsjetnik koliko je teško i dugotrajno poratno razdoblje“, zaključio je. 

Uvodni govor na svečanom otvorenju simpozija održao je  ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan, dok su se pozdravnim govorima obratili Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti prof. dr. sc. Dragan Primorac, član Komisije za razminiranje Bosne i Hercegovine kao zemlje partnera mr.sc. Suvad Džafić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske dr. sc. Filip Dragović i ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović.

15. međunarodni simpozij ''Protuminsko djelovanje 2018." organizirali su Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski centar za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Simpozij je tijekom godina izrastao u krovni svjetski stručni skup glede problematike u protuminskom djelovanju, dokaz čemu je sudjelovanje 140 sudionika iz 30 zemalja na ovogodišnjem skupu.
 

lijevo
desno