Gradonačelnik Franković na stručnom skupu o holokaustu

Stručni skup "Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti" održava se u Dubrovniku od 29. siječnja do 1.veljače. Otvaranju stručnog skupa nazočio je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pozdravivši organizatore i sudionike skupa.
 

"Prije svega želio bih vam se zahvaliti što ste za ovakvu važnu temu odabrali upravo grad Dubrovnik. Grad koji je u svojoj dugoj povijesti oduvijek nosio i još uvijek nosi jedno osnovno ime, a to je ime slobode – ljudske slobode. Kada pogledamo povijest vidimo kako je čovjek čovjeku oduvijek znao biti najveći neprijatelj, a što je u konačnici rezultiralo i jednim velikim zlom, holokaustom. Iz svega onoga što se dogodilo trebamo svi naučiti lekciju i iznimno je važno novim generacijama, koje na svu sreću nisu proživjele takva zla, ukazivati na sve što je bilo u prošlosti kako se takvi zločini nikada više ne bi ponovili", kazao je prilikom otvaranja stručnog skupa gradonačelnik Franković zaželivši organizatorima uspješan rad.

Skup se svake godine organizira povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te međunarodnim organizacijama koje se bave poučavanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust – Yad Vashemom iz Izraela te Mémorialom de la Shoah iz Francuske.

Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskog i stranih jezika, a u radu skupa sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

lijevo
desno