Gradonačelnik Franković na konferenciji za medije osvrnuo se na prvih deset dana mandata

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na prvih deset dana od preuzimanja dužnosti.
 

U uvodnom dijelu konferencije, gradonačelnik Franković je kazao kako je jedan od osnovnih ciljeva nove gradske vlasti reorganizacija Gradske uprave kako bi ona bila još učinkovitija, brža i efikasnija.

"Odmah po preuzimanju dužnosti i razgovora s pročelnicima svi pročelnici su stavili svoje mandate na raspolaganja i na tome sam im se zahvalio. Dosadašnji pročelnici imenovani su privremenim pročelnicima do okončanja reorganizacije gradske uprave nakon čega ćemo sukladno natječajima odlučiti tko će obnašati funkcije pročelnika u Gradu Dubrovniku. Sljedeći cilj bilo nam je konstituiranje Gradskog vijeća i tada se moglo vidjeti da se radi o jednoj stabilnoj cjelini koja garantira stabilnost u iduće četiri godine", kazao je gradonačelnik Franković dodajući kako se već krenulo i s izradom proračuna Grada Dubrovnika.

"Proračun Grada Dubrovnika, temeljni akt, je završen. Međutim tu odmah moram razjasniti kako se radi o proračunu koji će doživjeti svoj rebalans već početkom rujna jer reorganizacijom gradske uprave bit će potrebno i sami proračun izmijeniti i prilagoditi novim upravnim odjelima. Usvajanje proračuna očekujemo na sjednici koja će biti 30. lipnja", kazao je gradonačelnik Franković ističući kako je posljednjih desetak dana održao nekoliko važnih sastanak za koje je smatrao da su trenutačno od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik.

Prema riječima gradonačelnika Frankovića jedan od takvih sastanaka svakako je i sastanak s Društvom prijatelja dubrovačke starine, a na održanom sastanku postignuto je nekoliko temeljnih dogovora. Osim reguliranja odnosa između Grada Dubrovnika i DPDS-a dogovoren je produžetak ugovora upravljanja zidinama koji ističe 2019. godine, ali i raspodjela sredstava koja bi se u budućnosti trebala raspoređivati u omjeru 70 posto sredstava Gradu Dubrovniku te 30 posto sredstava DPDS-u. Ovakvim načinom raspodjele sredstava Grad Dubrovnik želi imati veću i transparentniju kontrolu nad naplatom.

Osim sastanka s predstavnicima DPDS-a, gradonačelnik Franković održao je sastanak i s predstavnikom zaklade Blaga djela, gospodinom Nikolom Obuljenom. Prilikom tog sastanka dogovoren je zajednički nastup Grada Dubrovnika i zaklade Blaga djela prema Ministarstvu uprave kako bi se što prije imenovao privremeni upravitelj Zaklade koji bi mogao Gradskom vijeću Grada Dubrovnika predložiti novi sastav upravnog vijeća Zaklade, te kako bi se mogao imenovati i novi ravnatelj na mandat od četiri godine.

Gradonačelnik Franković, na održanoj konferenciji, istaknuo je i kako je potvrđena spremnost Zaklade za sufinanciranjem doma umirovljenika u Gružu.

Na održanoj konferenciji gradonačelnik Franković je kazao i kako je održao sastanke vezane uz izgradnju novog azila za životinje kao i sastanak s predstavnicima Odašiljača i veza vezano uz tvrđavu Imperijal te sastanak s predstavnicima Excelsa nekretnina.

"Idući tjedan bismo trebali imati završni sastanak s gospodinom Davorom Lukšićem. Uvjereni smo kako ćemo kroz dijalog s gospodinom Lukšićem postići jednu suradnju na obostrano zadovoljstvo", kazao je gradonačelnik Franković.


Osim navedenih održanih sastanaka, gradonačelnik Franković najavio je i sastanak s direktorima javnih trgovačkih društava u kojima Grad Dubrovnik ima većinski vlasnički udio te najavio i njihove smjene i raspuštanja upravnih i izvršnih odbora društava.

Gradonačelnik Franković na održanoj konferenciji najavio je i uvođenje potpuno novog sustava u radu i komunikaciji s javnostima od strane gradske uprave.