Gradonačelnik dočekao premijere summita ''Kina + 16''

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković dočekao je poslijepodne na Vratima od Ploča ukupno 17 premijera koji u Dubrovniku sudjeluju na 8. sastanka na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Posebno srdačan bio je susret s kineskim premijerom Li Keqiangom koji je izrazio oduševljenje Dubrovnikom.

 

Nakon okupljanja na Trgu oružja, premijeri su pozirali za zajedničku službenu fotografiju ovog izuzetno važnog summita, koji se od 10. do 12. travnja 2019. odvija u Dubrovniku. Riječ je o najvažnijem diplomatskom događaju od osamostaljenja Republike Hrvatske.

 

Premijeri su se, potom, u društvu gradonačelnika Frankovića, spustili do Kneževog dvora gdje je priređena svečana večera, nakon koje su pogledali nastup ''Linđa'' i preko Straduna došli do Pila.

 

Pedsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang sletio je u srijedu poslijepodne u dubrovačku zračnu luku, gdje su ga dočekali dubrovački gradonačelnik Mato Franković i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. U četvrtak je obišao gradilište Pelješkog mosta te je održan bilateralni sastanak delegacija kineske i hrvatske vlade.

 

''Biti domaćin jednog skupa na ovoj razini, gdje ugošćujemo 17 premijera, velika je čast i izazov. Ovo je prvi ovako veliki diplomatski skup u našoj zemlji, a Grad Dubrovnik je sudomaćin, zajedno s Gradom Zagrebom. Poduzeli smo sve mjere koje su tražene zbog sigurnosti naših gostiju i naših građana. Važno je za sugrađane znati da će u određenom trenutku biti blokada prometa, što je sa sigurnosnih aspekata obvezno, ali vjerujem da će naši sugrađani, kao i uvijek, biti dobri domaćini i dopustiti da se  ovako veliki događaj odvije po najvišima standardima'', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ususret ovom događanju.

 

Inicijativa 16+1 suradnja je između Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe koja je započela 2012. godine, kao inicijativa kineske vlade, usmjerena na promicanje poslovnih i investicijskih odnosa između sedamnaest zemalja. Ovaj format promiče intenzivniju suradnju na najvišoj razini, drugog po veličini gospodarstva na svijetu sa zemljama srednje i istočne Europe.

 

Ovogodišnji sastanak na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine održava se pod nazivom „Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove“ a u fokusu suradnje Hrvatske s Kinom unutar 16+1 formata su infrastruktura, turizam te malo i srednje poduzetništvo.

 

Uz sastanak na vrhu, u Dubrovniku će se istovremeno održati i 9. poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine, koji počinje u petak, 12. travnja.

 

Od domaćinstva 16+1 sastanka na vrhu očekuje se da će osnažiti politički dijalog s Kinom, a poslovni forum donijeti nove mogućnosti hrvatskim tvrtkama za jačanje izvoza u Kinu, za privlačenje investicija i za ostale oblike suradnje.

 

lijevo
desno