Gradonačelnik čestitao Dan pobjede: Najsjajnija medalja Domovinskog rata

Gradonačelnik

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima:

 

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

poštovani branitelji,

 

gotovo je četvrt stoljeća prošlo od ta 84 sata tijekom kojih je u kolovozu 1995. godine oslobođena petina ukupnog hrvatskog teritorija. Tri je dana cijela Hrvatska disala uz naše branitelje, a oni su nama i svijetu pokazali svu snagu, veličinu i dostojanstvo koje se ima kad se srcem brani Domovina.

 

Vojno-redarstvena akcija „Oluja“ najsjajnija je medalja Domovinskog rata. Ona nas i dan danas ispunja ponosom, ali i vječnom zahvalnošću za svu žrtvu što su je hrvatski sinovi i kćeri dali za slobodu koju danas uživamo.

 

Nemojmo zato nikada zaboraviti zašto smo danas tu gdje jesmo. Neka nas blagodati suvremenog života u slobodnom Gradu ne zaslijepe i ne udalje od zajedništva u tim teškim danima početkom 90-ih kada nam je za sreću trebalo tako malo – obitelj na sigurnom i pokoja dobra vijest.

 

Sjetimo se zato danas onih koji su svoje živote bez pogovora poklonili Domovini. Nisu kalkulirali, nisu ništa pitali. Spremno su odgovorili na poziv, obranili svoja ognjišta i stvorili današnju Hrvatsku, slobodnu, suverenu i neovisnu državu, ravnopravnu članicu europskih i svjetskih asocijacija i zemlju budućnosti za našu djecu i unuke.

 

Dragi sugrađani, gospođe i gospari, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

 

Gradonačelnik

 

Mato Franković