Gradonačelnik čestitao Dan državnosti: Dubrovnik je oduvijek znao cijeniti slobodu

Gradonačelnik

Na Dan državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima.

 

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani,

drage gospođe i gospari,

 

Dubrovnik je oduvijek znao cijeniti slobodu, to temeljno ljudsko pravo i jednu od najvećih životnih vrijednosti. Naš slavni Libertas bio je temelj na kojem je izgrađena Dubrovačka Republika, to ime smo nosili na barjacima, a kada je prije 28 godina došao čas da se naša sloboda obrani i sačuva, ovaj Grad od drevnog kamena platio je veliki danak.

 

Hrabri ljudi slobodno su ustali u obranu Domovine i boreći se s puno srca i prkosa bezuvjetno su dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote. Naši sugrađani, branitelji iz drugih dijelova Hrvatske, ali i brojni civili platili su cijenu slobode koju danas uživamo. Zato danas, kada obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske, upravo njima dugujemo vječnu zahvalnost i sjećamo ih se s posebnim pijetetom. 


Na današnji dan 1991. godine, a na temelju volje hrvatskih građana, Sabor Republike Hrvatske donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kojom je pokrenut postupak razdruživanja od drugih republika i tadašnje države, a Deklaracijom usvojenoj na istoj sjednici proglašena je suverena i samostalna Republika Hrvatska.

 

Tim činom ispunjen je višestoljetni san našeg naroda, a priča o Hrvatskoj započela je ispočetka. Nakon rata i razaranja, danas imamo priliku graditi Lijepu našu i naš grad kao suvremeno društvo jednakih prilika za sve građane, društvo koje živi pogledom u budućnost, ali uronjeno u našu bogatu tradiciju i kulturno-povijesno naslijeđe kojim se ponosimo i koje pronosimo.

 

S takvim mislima, u svoje osobno i ime Grada Dubrovnika, čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

 

lijevo
desno