Grad zakupcima poslovnih prostora i javnih površina od početka primjene mjera pomogao s preko 14 milijuna

Gradonačelnik
koronavirus

Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih prostora u svome vlasništvu i zakupcima javnih površina ispostavio račune za mjesec rujan. Ukupni obračunati iznos za poslovne prostore za tekući mjesec tako iznosi 1.082.921,55 kuna, dok je u ime najma javnih površina fakturirano 393.129,22 kuna.

 

Iznos zakupnina za rujan obračunat je na 39 posto ugovorenih iznosa, odnosno isti je umanjen za 61 posto, a odnosi se na one subjekte koji sukladno donesenim aktima ostvaruju prvo na popust. Ukupni umanjeni iznos za poslovne prostore u rujnu tako doseže 1.540.940,63 kuna, dok umanjenje najma javnih površina iznosi 603.242,40 kuna. Svi iznosi za poslovne prostore iskazani su s PDV-om.

 

Korisnicima poslovnih prostora i javnih površina na ovaj način u rujnu oproštena je naplata od više od 2,1 milijuna kuna. Uz tri milijuna kuna u kolovozu i gotovo četiri milijuna kuna u srpnju Grad je zakupcima kroz umanjenje fakturiranih usluga u trećem kvartalu pomogao s preko 9 milijuna kuna. 

 

Od početka korona krize i primjene prvih mjera pomoć od ožujka, odnosno travnja, kroz umanjene fakturiranih iznosa zakupa, Grad Dubrovnik je izravno zakupcima poslovnih prostora u svom vlasništvu pomogao s 9.701.680 kuna, dok pomoć za javne površine iznosi 4.502.441 kuna. Sveukupno se radi o iznosu od 14,2 milijuna kuna.

 

Podsjetimo, sukladno zaključcima Gradskog vijeća a u okviru mjera za pomoć gospodarstvenicima pogođenim epidemijom COVIDA-19, iznos zakupnine obračunava se prema postotku ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika sukladno službenim podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a na način da su za tekući mjesec 2020. godine mjerodavni podaci usporedbe prethodnog mjeseca u odnosu na taj mjesec 2019. godine.

 

Od prava na smanjenje zakupnine poslovnih prostora izuzete su trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, ljekarne, tele operateri i državna tijela, dok su od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada za mjesece srpanj, kolovoz i rujan u potpunosti oslobođene sve udruge, društvene organizacije i političke stranke.