Grad nabavlja udžbenike za osnovnoškolce i sufinancira ih za srednjoškolce

Učenici osnovnih škola Grada Dubrovnika, čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika, i ove će godine besplatno dobiti školske knjige.  Sredstva za nabavu udžbenika prijašnjih je godina osiguravao Grad Dubrovnik, dok ove godine sredstva za nabavu obveznih udžbenika, sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva za obrazovne materijale, kao što su radne bilježnice, tehnička kutija i likovna mapa Grad Dubrovnik. U tom smislu Grad Dubrovnik je donio Pravilnik o financiranju obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, kojim je  kao obrazovni materijal, koji će financirati Grad Dubrovnik, za razliku od ranije definirana dodatno i likovna mapa.

 

Natječaj za nabavu udžbenika provodi Grad Dubrovnik i to u dva dijela: natječaj za nabavu tzv. "starih udžbenika" s procijenjenom vrijednosti od 1.500.000,00 kuna je u tijeku, a odnosi se na nabavu udžbenika za razrede koji još nisu obuhvaćeni reformom školstva (2., 3., 4., 6., 7.-dio i 8. razred.), a natječaj za nabavu tzv. "novih udžbenika" za razrede koji od ove godine kreću u reformu (1., 5., i 7.-dio) raspisat će se kad budu poznati svi naslovi udžbenika i obrazovnih materijala. Procijenjena vrijednost "novih udžbenika" iznosi 400.000,00 kuna.

 

Za razliku od učenika osnovnih škola koji besplatno dobivaju komplet udžbenika i obrazovnih materijala učenici srednjih škola imaju pravo na sufinanciranje nabave udžbenika. Postupak sufinanciranja nabave udžbenika za srednjoškolce propisan je Pravilnikom o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola. Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu najviše do 1.000,00 kuna uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika te potvrdu o prebivalištu i potvrdu o redovitom pohađanju srednje škole. Zahtjev za sufinanciranje nabave školskih udžbenika dostavlja se na propisanom obrascu Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. Zahtjevi će se zaprimati u kolovozu, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, a obrazac za prijavu može se pronaći OVDJE.