Grad Dubrovnik uz pomoć Vlade i EU fondova nastavlja energetsku obnovu škola i vrtića

EU fondovi

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su danas u Dubrovniku ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu dječjih vrtića „Ciciban“ i „Izviđač“, ukupno vrijedne 1.567.835,34 kune.


Ovom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar Štromar gradonačelniku Frankoviću uručio je i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje energetske obnove osnovnih škola Ivana Gundulića i Marina  Držića.

Projekt energetske obnove OŠ Ivana Gundulića vrijedan je 7.872.327,15 kuna, a Ministarstvo i Fond Gradu Dubrovniku dodijelili su 2.679.526,69 kuna bespovratnih sredstava.  Za OŠ Marina Držića Grad je prijavio projekt vrijedan 816.713,13 kuna, a sufinanciranje iznosi 42 posto, odnosno 344.062,57 kuna.

„U ime Grada Dubrovnika, želio bih se zahvaliti potpredsjedniku Vlade i direktoru Fonda za zaštitu okoliša. Ovo je nastavak već započete suradnje Grada s Fondom za zaštitu okoliša. Naime, već podižemo energetsku učinkovitost za OŠ Lapad, a riječ je o investiciji vrijednoj sedam milijuna kuna. Danas potpisujemo ugovore za dva vrtića te imamo dvije odluke za dvije škole. Za godinu i nekoliko mjeseci, radimo energetsku obnovu pet javnih objekata. Grad Dubrovnik će nastaviti i dalje koristiti upravo ova sredstva kako bi podizao energetsku učinkovitost na javnim objektima“, poručio je gradonačelnik Mato Franković.

„Grad Dubrovnik se na natječaj javio s po dva vrtića i škole. Potpisali smo ugovore za energetsku učinkovitost vrtića, ukupne vrijednosti oko 4 milijuna kuna. Ministarstvo je osiguralo preko Fonda za zaštitu okoliša i fondova EU još milijun i pol, a za razliku će se Grad Dubrovnik moći prijaviti na druge fondove, prije svega za regionalni razvoj“, objasnio je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar kazavši da će se investicije brzo vratiti kroz uštede koje će se ostvariti na potrošnji prvenstveno električne energije.

 „Sredstva za energetsku obnovu u Republici Hrvatskoj koja će biti dodijeljena čak su triput veća od prvotno planiranih, odnosno prelaze milijardu kuna. Komunicirali smo s lokalnom samoupravom i na odgovarajući način smo objavili javni poziv“, izjavio je direktor Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.
 

lijevo
desno