Grad Dubrovnik u dvije godine osigurao 85 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je na panelu u sklopu konferencije ''EU projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji'' organiziranoj povodom Dana Europe i Europskog tjedna te 'Dana otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji'.

 

Podsjetio je kako je Grad Dubrovnik europske fondove 'otkrio' tek 2017. godine jer dotad ova bespovratna sredstva nisu korištena. ''Iznimno je bitno isticati da baš kroz EU fondove povećavamo kvalitetu života naših građana'', rekao je gradonačelnik Franković. Naveo je i dio od brojnih projekata koje Grad provodi zahvaljujući pribavljenim EU sredstvima, poput nabavke 11 novih autobusa za javni gradski prijevoz, koji će se financirati iz europskih fondova, te najavio kako se već sada obavljaju pripreme za iduće razdoblje, kada je u planu dovesti u Dubrovnik prve autobuse na struju koji će biti 100% financirani iz europskih fondova.

 

''Pred nama su brojni izazovi, ali danas znamo da je odluka od prije dvije godine da osnujemo Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju, bila itekako opravdana. Činjenica je da smo u ovom kratkom razdoblju povukli 85 milijuna kuna, a ja garantiram da ćemo do kraja mandata doći do 700 milijuna kuna. Naši sugrađani će to sigurno osjetiti i vidjeti na brojnim projektima'', kazao je također gradonačelnik Franković.

 

Istaknuo je i negativne okolnosti kojima je Grad Dubrovnik u tom smislu izložen, poput uvjeta indeksa razvijenosti, s obzirom da se Dubrovnik, zbog svog visokog indeksa razvijenosti, ne može prijaviti na sve natječaje za EU sredstva.

 

''Više sam puta isticao činjenicu da se taj indeks razvijenosti mora gledat dvojako. Možemo gledati indeks prihoda koje ima jedna lokalna samouprava, ali onda i indeks potreba koji su samo u vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži enormni i prelaze naše financijske mogućnosti, a da ne govorim vrtiće, škole, sportske dvorane, dakle cijelu sportsku infrastrukturu koja se praktički raspada. Kad vi to stavite pod jednu kapu i podvučete crtu, to je sigurno milijardu i pol do dvije kuna da dođemo na razinu nule'', pojasnio je dubrovački gradonačelnik.

 

Na panelu u Dubrovniku su također sudjelovali i saborski zastupnik Branko Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo kako je trenutačno najveći infrastrukturni projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u Hrvatskoj, projekt Pelješkog mosta.

 

 

lijevo
desno