Grad Dubrovnik stipendira učenike i studente

Grad ZA učenike i studente
Grad Dubrovnik dodjeljuje pet vrsta stipendija učenicima i studentima za akademsku godinu 2018./2019. u sljedećim kategorijama: studentske stipendije nadarenim studentima, stipendije studentima osobama s invaliditetom, stipendije učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, stipendije učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata i stipendije učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima.


Za nadarene studente dodjeljuju se ukupno 22 stipendije:  

  • 12 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva
  • 8 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti
  • 2 stipendije u umjetničkom području sukladno Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama („Narodne novine“, br. 118/09., 82/12. i 32/13).

 
Za učenike i studente deficitarnih zanimanja dodijelit će se ukupno 16 stipendija, 5 stipendija učenicima i 11 stipendija studentima. Za učenike sljedećih 5 stipendija: za zanimanje konobar 2 stipendije, te po jedna za zanimanja kuhar, elektromehaničar i vodoinstalater. Za studente tri stipendije za magistra matematike nastavničkog smjera , tri stipendije za magistra edukacijska rehabilitacije, dvije stipendije za magistra informatike nastavnički smjer, dvije stipendije za smjer doktor medicine, te jedna stipendija za magistra fizike nastavnički smjer.

Za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja dodijelit će se ukupno 16 stipendija, 6 učeničkih i 10 studentskih onima koji, uz ispunjavanje ostalih uvjeta natječaja, ispunjavaju i utvrđen uvjet prihoda.

Studenti koji su osobe s invaliditetom pravo na stipendiju mogu ostvariti ako, uz ispunjavanje ostalih uvjeta natječaja, njihov stupanj tjelesnog oštećenja iznosi  50% ili više, ili su korisnici osobne invalidnine sukladno odredbama važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Stipendije mogu ostvariti i učenici i studenti koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, uz ispunjavanje svih uvjeta natječaja.

Iznosi stipendija koje će se dodijeliti je:

  • za učenike koji se školuju u Dubrovniku – 320,00 kuna mjesečno (osim za mjesece srpanj i kolovoz),
  • za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika – 640,00 kuna mjesečno (osim za mjesece srpanj i kolovoz),
  • za studente koji se školuju u Dubrovniku – 600,00 kuna mjesečno (osim za mjesece srpanj i kolovoz),
  • za studente koji se školuju izvan Dubrovnika – 1.000,00 kuna mjesečno (osim za mjesece srpanj i kolovoz).

 
Natječaji su otvoreni do 6. studenoga 2018. godine, a cjelokupne uvjete za ostvarivanje stipendija i popis potrebne dokumentacije pogledati u pojedinačnim natječajima OVDJE.