Grad Dubrovnik očekuje potvrdu počasnog naziva Grad prijatelj djece

Potvrđujući trajnu usmjerenost prema najvišem mogućem zadovoljavanju potreba djece i mladih, Grad Dubrovnik se 2000. godine uključio u akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“, čija je svrha promicanje prava i potreba djece sukladno Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih naroda.


Već od Domovinskog rata, kad se u skloništima provodio program psihosocijalne potpore djeci pogođenoj ratnim nasiljem, Grad Dubrovnik kontinuirano provodi različite aktivnosti za djecu i mlade. Tako je kroz akciju „Gradonačelnici branitelji djece“ u suradnji s UNICEF-om te kroz Plan akcije za djecu Grada Dubrovnika i akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“ utvrđena dugoročna strategija zadovoljavanja potreba djece i mladih.

Grad Dubrovnik istinski je prijatelj djece prije svega jer osluškuje potrebe djece i mladih. Jedan od brojnih projekata za djecu zvao se "Poslušajmo što djeca govore", gdje su djeca Grada slobodno iznosila svoje prijedloge i primjedbe usmjerene boljim uvjetima za život i razvoj djece u našem Gradu. Temeljem tih prijedloga Grad Dubrovnik osmislio je i već deset godina provodi strateški program za djecu i mlade "Mladi i Grad skupa".

Kako bi postao „Grad prijatelj djece“ Grad Dubrovnik morao je udovoljiti zahtjevnim kriterijima u deset područja skrbi za djecu. Prestižni naziv „Grad prijatelj djece“ Gradu Dubrovniku dodijeljen je 4. veljače 2006. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje gradovima u Hrvatskoj koji u potpunosti ostvaruju prava i potrebe djece, poštujući načela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Te godine postavljena je ploča s počasnom titulom „Grad Dubrovnik prijatelj djece“ na Ulazu od Ploča, dok su ove godine postavljene još dvije ploče, na istočnom i zapadnom ulaz u Grad.

No, Grad Dubrovnik nastavio je provoditi postojeće i uvoditi nove programe i projekte za djecu i s djecom, kao što je primjerice „Forum mladih“ ili projekt „Društvena infrastruktura za djecu i mlade“, koji ima za cilj u svakom gradskom kotaru i mjesnom odboru stvoriti podjednake uvjete za šport, rekreaciju, igru i zabavu, kroz gradnju i rekonstrukciju dječjih igrališta, igrališta za male športove, domova mladih i drugih sadržaja.

Koordinator akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ bilo je Društvo Naša djeca Dubrovnik, udruga koja trajno djeluje na upoznavanju s ostvarivanjem prava djece i osmišljavanju aktivnosti za djecu u slobodno vrijeme, koordinira rad dječjih foruma, organizira aktivnosti za obilježavanje Dječjeg tjedna i druge aktivnosti, a 2005. godine osniva i dječje Gradsko vijeće.

Stalna skrb o mladim naraštajima strateško je opredjeljenje gradske uprave, koja ulaže, u okviru svojih mogućnosti, velika materijalna sredstva i rad kako bi se osigurali uvjeti za kvalitetno odrastanje i sazrijevanje mladih u pozitivno orijentirane građane.Projekt „Grad Dubrovnik prijatelj djece“ s jedne strane simbolizira zajedništvo mladih i Grada, a s druge strane upućuje na interakciju i partnerstvo, čime se naglašava ne samo skrb Grada, već i poštovanje koje gradonačelnik i gradska uprava gaje prema djeci i mladima i njihovom pravu da utječu na planove i aktivnosti koje se tiču kvalitete njihova života.

Grad Dubrovnik očekuje potvrdu počasnog naziva "Grad prijatelj djece", obzirom da je Nacionalni koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine prijatelji djece" najavio skori dolazak u Dubrovnik, kako bi se uvjerio u razinu i kvalitetu ostvarenja ovog projekta u svim područjima skrbi za djecu.

lijevo
desno