Grad Dubrovnik najbolji je hrvatski Smart City grad

Gradonačelnik
Smart City

Grad Dubrovnik dobitnik je nagrade za najbolji grad u kategoriji Smart City. Radi se o već tradicionalnom natjecanju „Najbolji grad“ koje provodi portal gradonacelnik.hr u suradnji s medijskom kućom Hanza media i agencijom Ipsos Puls.

 

Proglašenje i dodjela priznanja „Najbolji grad 2019.“ održana je u petak u Šibeniku, a priznanje za 1. mjesto u kategoriji najbolji Smart City grad u Hrvatskoj primio je gradonačelnik Mato Franković.

 

Prošlogodišnji pobjednik među velikim gradovima u kategoriji kvalitete života, Grad Dubrovnik je u Šibeniku branio navedenu titulu, a ove godine nominiran je i u trećoj kategoriji – gospodarstvu. U nizu parametara koji su korišteni u izračunu temeljem kojega su finalisti birani, stoji u obrazloženju organizatora natjecanja, kod Dubrovnika se ističe rast broja poduzetnika, potpore poduzetništvu, visoke naknade za novorođenčad, trend doseljavanja stanovništva, ulaganje u sport, briga o mladima i umirovljenicima, uvođenje potpune digitalizacije, POS stanogradnja i mnogi drugi.

 

Priznanje za najbolji grad u kategoriji Pametnog grada Dubrovnik je opravdao brojnim projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja, a usmjerenim ka povećanju kvalitete života svojih građana, ali i osiguravanju najboljeg doživljaja destinacije posjetiteljima.

 

Jedan od najvećih takvih projekata svakako je u svijetu jedinstveni i 3,2 milijuna kuna vrijedan sustav pametnog parkinga, koji je pokrenut u srpnju. U okviru sustava na sva parkirališna mjesta postavljeno je ukupno 1.909 senzora povezanih na najsuvremeniju NB-IoT mrežu.

 

Osim toga, aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume, kako bi posjetitelji prilagodili vrijeme obilaska grada u vrijeme manje gužve. Stanje u prometu na šest frekventnih lokacija moguće je pratiti na internetu putem web kamera na prometnicama.

 

Nedavno je predstavljen i najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj, a zainteresiranoj javnosti dostupan je na internetskim stranicama Grada Dubrovnika. Naime, za ovaj sustav Grad Dubrovnik je već dobitnik priznanja za najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad dodijeljeno na tradicionalnoj konferenciji GDi Solutions Day.

 

Sve navedeno, ali i brojna druga rješenja poput pokretanja potpune digitalizacije radnih procesa gradske uprave, pozicioniraju Dubrovnik kao predvodnika u primjeni modela Smart City koncepta i dio su šire vizije grada koji svoju budućnost temelji na održivom razvoju.  

lijevo
desno