Grad Dubrovnik kupio Vilu Čingriju, ministar Marić gradonačelniku uručio Odluku o darovanju ljetnikovca Kaboga

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ministar državne imovine Republike Hrvatske Goran Marić potpisali su u utorak Ugovor o kupoprodaji Vile Čingrija. 


Kupoprodajni ugovor vrijedan je 17.510.000 kuna,  a temelji se na Zaključku Gradskog vijeća sa 7. sjednice održane u prosincu 2017. godine, kojim je prihvaćena ponuda  Ministarstva državne imovine kao tijela nadležnog za raspolaganje imovinom Republike Hrvatske za kupnju Vile Čingrija, a prema pravu prvokupa.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je ministru Goranu Mariću i nazočnom županu Nikoli Dobroslaviću što je jedna ideja dovedena do realizacije. „Čin potpisivanja ugovora označuje prekretnicu u odnosu državne vlasti prema jedinicama lokalne samouprave po pitanju aktivacije države imovine kako bi se ona oplemenila javnom i društvenom namjenom“, rekao je gradonačelnik dodavši kako je danas posve jasno da je osnivanje Ministarstva državne imovine bilo opravdano.

 „Vili Čingrija ćemo svakako odrediti javni karakter, no o samim sadržajima odlučit ćemo nakon usuglašavanja mišljenja sa zainteresiranom javnošću kroz javni poziv za dostavu prijedloga koji ćemo raspisati nakon što provedemo analizu stanja nekretnine i pokrenemo postupke nužne sanacije. Jedna od ideja za koju smatramo da je opravdana jest osnivanje Centra izvrsnosti i njegovo smještanje u prostor Vile Čingrija“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

-„Iznimno sam sretan što mogu svjedočiti ovom velikom činu za Grad i Županiju i da mogu potpisati kupoprodajni ugovor za kulturno dobro za koje se nadam da će se uklopiti u viziju Dubrovnika“, rekao je ministar Goran Marić. Poručio je da Ministarstvo državne imovine svojim radom i u  ovom primjeru pokazuje jasne orijentire te da zna prepoznati potrebe jedinice lokalne samouprave i aktivirati državnu imovinu prodajom, ali i darivanjem.  

Naime, uz sam čin potpisivanja kupoprodajnog ugovora ministar Marić gradonačelniku Matu Frankoviću uručio je i Odluku o darovanju 21,13 milijuna kuna vrijednog suvlasničkog dijela Republike Hrvatske ljetnikovca Bunić Kaboga Gradu Dubrovniku. 

Gradonačelnik Mato Franković, podsjetimo, još je 3. studenog 2017. godine Ministarstvu kulture uputio pismo namjere kojim je iznio zahtjev Grada Dubrovnika za preuzimanjem suvlasničkog dijela ljetnikovca „zbog lakšeg upravljanja, a sve kako bi se i dalje razvijala kulturna ponuda grada Dubrovnika“, a nakon čega je ministrica Obuljen Koržinek predložila je Ministarstvu državne imovine da pokrene postupak prijenosa suvlasničkog dijela Republike Hrvatske u 2/3 dijela nekretnine Ljetnikovac Bunić-Kaboga na Grad Dubrovnik.

Činu potpisivanja ugovora u ime Grada Dubrovnika prisustvovali su zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić, privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Zdenko Medović, župan Nikola Dobroslavi te saborska zastupnica Sanja Putica. 

lijevo
desno