Govor gradonačelnika Mata Frankovića uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha 2024.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća tradicionalni govor uz Dan Grada i Festu sv. Vlaha. Isti prenosimo u cijelosti. Prije govora prikazan je i film o gradskim projektima "Od Feste do Feste - 2023-2024". 

 

"Obraćajući vam se prošle godine na ovom mjestu dao sam jednu definiciju onoga što, prema mom osobnom promišljanju, znači upravljati Gradom. Rekao sam tada da je svrha upravljanja – služenje, stvaranje ravnopravnih uvjeta života i rada u svakom kutku grada. Pri tome se uspješne gradske uprave koriste različitim dostupnim alatima – grade škole, dižu nove vrtiće, probijaju brda, kopaju ispod zemlje, osvjetljuju neosvijetljene staze, potiču participativnu demokraciju i javnost rada, osluškuju bilo građana i u svakom trenutku brane interese zajednice, kako bi svojim činjenjem Gradu i građanima donijeli boljitak i željeni razvoj temeljen na vlastitim postavkama. Gradonačelnici se mijenjaju, što je stvar normalnih demokratskih procesa, međutim oni koji stoje iza svih uspjeha jedne gradske uprave i predano služe Gradu i njegovim građanima, oni koje nećete vidjeti u novinama ili na portalima su službenici i namještenici Grada. Oni predano rade, ne radeći za politiku, nego služeći isključivo i jedino svome Gradu. Stoga s ovog mjesta danas želim pozdraviti:

 

-službenicu, gospođu Dijanu Marić, koja je započela s radom u gradskoj upravi 12. studenog 1984. godine te kontinuirano 40 godina služi svojim građanima radeći u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika;

-službenicu, gospođu Katu Bulić, koja je započela s radom u gradskoj upravi 1. veljače 1991. godine te kontinuirano 33 godine služi svojim sugrađanima radeći u Upravnom odjelu za proračun, financije i naplatu;

-službenicu, gospođu Anu Njirić, koja je započela s radom u gradskoj upravi 28. siječnja 1993. godine te kontinuirano 31 godinu služi svojim sugrađanima radeći u Upravnom odjelu za proračun, financije i naplatu;

-službenika, gospara Ivana Filipovića, koji je započeo s radom u gradskoj upravi 17. veljače 1993. godine te kontinuirano 31 godinu služi svojim sugrađanima radeći u upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Molio bih navedene službenike da ustanu te da jednim velikim pljeskom, zahvalimo njima, ali i svim službenicima i namještenicima, na njihovom predanom služenju našem Gradu.

 

 

Osvrnut ću se danas kako to i tradicija nalaže na posljednjih godinu dana rada gradske uprave veći dio, tradicionalno, prikazali smo vam u filmu „Od Feste do Feste“.

Najveća kapitalna investicija u 2023. godini svakako je nova i proširena Lapadska obala. Nosit će ime po zapovjedniku obrane grada u Domovinskom ratu, pokojnom general bojniku Nojku Marinoviću.

Nastavljamo koristiti europske fondove i bespovratna sredstva za podizanje kvalitete života građana. EU projekt Aglomeracije širem području Dubrovnika donosi 70 kilometara novih cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje i brojne vodno-komunalne objekte. Prvi put u povijesti čisti se kanal mješovite odvodnje Straduna, a provodi se i sanacija hidrotehničkog tunela ispod Srđa kojim se grad opskrbljuje vodom.

U 2024. godini počinjemo izgradnju Centra za starije osobe ispod Opće bolnice Dubrovnik uz osigurano sufinanciranje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Drugi je to dom umirovljenika koji će izgraditi ova gradska uprava nakon više od 50 godina, a u ovoj godini s radom počinje i ustanova socijalne skrbi Ragusa koja će o tim domovima i brinuti.

Očuvanje „živog grada“ u samom je središtu prvog hrvatskog Plana upravljanja povijesnim sredinama čije se aktivnosti uvelike provode. Otvaranjem nove osnovne škole u povijesnoj jezgri i OŠ Marina Getaldića ušla je u sustav nastave u jednoj smjeni, a za cjelovitu rekonstrukciju i nadogradnju posljednje škole koja još radi u dvije smjene, one u Mokošici, osigurali smo uvjete te se prijavili za stopostotno financiranje EU sredstvima.

Otvorili smo i dva nova vrtića te u Dječjim vrtićima Dubrovnik više nema Lista čekanja. Prema učešću roditelja u ukupnom trošku, Grad Dubrovnik ima jednu od najnižih cijena vrtića u državi. Naša satnica za pomoćnike u nastavi, njih preko 115, je među najvišim u državi.

Povećali smo izdvajanja za stipendije i postigli cilj u privlačenju učenika i studenata prema deficitarnim zanimanjima.

Koristeći u Hrvatskoj jedinstveni model on-line glasovanja, uspješno smo proveli participativno budžetiranje, a 25 projekata direktno izabranih od građana realizirat će se kroz Proračun za 2024, godinu prvi u čije su stvaranje direktno uključeni građani.

 

 

Stanovi u stambenim zgradama koji postaju apartmani ne predstavljaju temelje za zdravu budućnost i samo doprinose odumiranju i gubljenju identiteta grada. Zato je naš strateški cilj omogućiti priuštivo stanovanje mladim obiteljima koje nemaju snage boriti se s tržištem nekretnina i krupnim kapitalom.

Proširili smo model Dubrovačke stanogradnje. Osmislili smo mjeru 30 x 30 kako bismo financirali trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura, a radi ispunjenja svrhe kupnje prve nekretnine, odnosno izgradnje ili nadogradnje objekta.

Uređenjem ukupno šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri stambeno ćemo zbrinuti šest  dubrovačkih obitelji s više djece te ćemo na taj, najljepši mogući način, doprinijeti revitalizaciji života u gradu.

Proveli smo cjelovitu rekonstrukciju sustava javne rasvjete čime su noćne vizure grada dobile posve novi izgled, a postigli smo i značajne uštede na troškovima sustava, koje prelaze i godišnji trošak kreditnog zaduženja za realizaciju projekta.

Izgradili smo prvi gradski azil za nezbrinute životinje i osnovali registriranu ustanovu koja na adekvatan način skrbi o napuštenim životinjama predano radeći na njihovom udomljenju. Prethodno smo, uz veliku pomoć volontera, uspješno priveli kraju postupak zbrinjavanja napuštenih pasa iz nelegalnog azila na Žarkovici koji je zatvoren.

Razvijamo brojne programe i mjere te Smart City alate kojima Dubrovnik približavamo idealu trajne održivosti. Digitalna turistička kartica DU Pass u 2023. godini ostvarila je rekordne rezultate i postala najprodavanija europska kulturna kartica, a ključna je i kao alat za upravljanje i disperziju posjetitelja.

Od grada kojeg se preporučuje izbjegavati zbog prekomjernog turizma u 2017. godini do grada Šampiona hrvatskog turizma, ali i niza značajnih međunarodnih priznanja kojima je naš grad nagrađen u prošloj godini, rezultat su višegodišnjeg kontinuiranog rada čitavog sustava, javnog i privatnog, svakog pojedinca i građanina Dubrovnika jer svi su doprinijeli stvaranju prepoznatljive destinacije izvrsnosti, odgovornosti i održivosti. Kao kruna stigla je i druga ocjena Globalnog vijeća za održivi turizam kojom je održivost Dubrovnika ocijenjena s visokih 86,04 posto.

 

 

Svi naši napori na povećanju kvalitete života građana i autentičnog doživljaja destinacije naših posjetitelja ne bi dali ploda da ih ne prati Vlada Republike Hrvatske, koja otpočetka pokazuje senzibilitet za krajnji jug Hrvatske.

Nakon spajanja s ostatkom Hrvatske i Europske unije Pelješkim mostom, zahvalni smo na poduzetim aktivnostima u nastavku povezivanja Dubrovnika autocestom, ulaganjima u otoke i otočnu infrastrukturu te na alokaciji sredstava za infrastrukturne projekte kao što je ITU program vrijedan 22 milijuna eura.

Prije točno pet godina u Kneževom dvoru zasjedala je Vlada Republike Hrvatske. Tada su, podsjetit ću, usvojeni brojni projekti vodno-komunalne infrastrukture vrijedni 2.8 milijardi kuna, kao i brojni prometni projekti poput obnove državne ceste od Zatona do Štikovice vrijedni 22 milijuna kuna, ulaganja u luke vrijedni 518 milijuna kuna, od čega izdvajam luku na Koločepu, dnevna bolnica Metković, Lapadska obala te brojni drugi projekti, a ukupni iznos odluka i ugovora koji su se tada potpisali iznosili su 4,5 milijardi kuna, od čega je do sada realizirano visokih 80%.

U svom govoru, kao gost na sjednici Vlade u Kneževom dvoru, između ostalog rekao sam: Tražimo od Vlade iskren i partnerski odnos i uvjeren sam da će odnos ove Vlade prema Dubrovniku biti upravo takav.

Posebnu zahvalu ovim putem želim uputiti premijeru Andreju Plenkoviću, kao i svim ministrima u Vladi Republike Hrvatske, jer slobodno možemo reći kako ni jedna Vlada do sada ovako snažno financijski nije pratila naš Grad što je omogućilo ulaganje više od 350 milijuna eura europskih i nacionalnih sredstava na područje Grada Dubrovnika.

Nadovezujući se na poreznu politiku Vlade Republike Hrvatske,  koja je usmjerena prema rasterećenju gospodarstva i povećanju primanja građana, ali i većoj fiskalnoj slobodi jedinica lokalne samouprave, od 1. siječnja ove godine ukinuli smo prirez koji je u Gradu Dubrovniku iznosio 10%. Nismo povećavali stope poreza na dohodak i zbog toga će prosječnoj dubrovačkoj obitelji na računu godišnje ostajati do 680 eura više.

 

Nastavljamo SIGURNIM KORAKOM NAPRIJED

Poštujući tradiciju i bogato naslijeđe naših predaka.

Vječno zahvalni na plemenitoj žrtvi naših vitezova, pamteći tragične sudbine naše djece stradale u obrani slobode Grada, uzdajući se u blagost i providnost našeg zaštitnika i vjernog saveznika Svetoga Vlaha.

NEUMORNI. NEPOKOLEBLJIVI. POSVEĆENI JAVNOME.

Svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima i prijateljima Grada čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika.

ŽIVIO SVETI VLAHO!"

 

 

 

 

lijevo
desno