Filmom "Priča od Starina" DPDS obilježio 65 godina postojanja

Predstavljanjem filma "Priča od Starina"  autora Tonka Jovića u ponedjeljak, 4. prosinca, u Kazalištu Marina Držića Društvo prijatelja dubrovačke starine obilježilo je 65. godina svoga djelovanja.

 

Društvo prijatelja dubrovačke starine osnovano je 1952. godine i njegova nakana bila je senzibiliziranje široke javnosti za dubrovačko kulturno povijesno nasljeđe.

"Društvo je posebno po svome radu u Hrvatskoj, mislim čak i šire. Posao koji oni rade vjerujem da je prepoznat, ili bi se trebao bolje prepoznati, ali u svakom slučaju ono što rade čuvajući baštinu i promišljajući o prošlosti, istovremeno misle i na budućnost", kazao je autor filma Tonko Jović dodavši kako je Grad velik prostor, od Konavla do Pelješca, Lastova, Elafita, Primorja te da je to u konačnici sve jedan duh Grada i prostor koji zahtjeva brigu.

Tajnik DPDS-a Denis Orlić, zahvalio se autoru filma Tonku Joviću istaknuvši kako je Društvo Gradu dalo jako puno da dava još uvijek i kako će davati i u budućnosti.
"Nažalost, ovih zadnjih godina to nam baš nije išlo od ruke, ali dolazimo u puno mirnije vode i nastupa vrijeme kad ćemo se moći još bolje i više posvetiti Gradu. Održati ga onakvim kako bismo ga mogli predati našim nasljednicima barem tako dobro kako smo ga mi naslijedili" kazao je Orlić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, iskazao je čast što može pozdraviti članove Društva u ime gradonačelnika, gradskih vijećnika, ali i svoje osobno, te im čestitao 65. rođendan.

"Kada čovjek u 65-oj godini napravi retrospektivu svoga života, shvati da je prošao značajno razdoblje. Bilo bi zaista predugo za večeras osvrnuti se na svih 65 godina, ali vjerujem kako je bilo onih lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka. Mi smo se radovali kad ste obnavljali Kaštio u Stonu, Sokol grad, Knežev dvor u Slanome, sve ono što su neki govorili kako nije dio grada. Za nas je to sve integralni dio grada i na tome vam čestitam, jer ste se dotakli nekih dijelova koji bi sigurno propali i bili zaboravljeni. Vaša rođendanska želja je da budete neprimjetni, a uvjeren sam da ćemo ju ispuniti. Kad biste me u jednoj rečenici pitali o odnosu grada Dubrovnika i Društva, rekao bih vam: Grad je Društvo, a Društvo je Grad" kazao je Potrebica.

lijevo
desno