Edukativno predavanje za učenike ususret Međunarodnom danu svjesnosti o opasnostima od mina

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, a koji se obilježava 4. travnja, u OŠ Marina Getaldića – zgradi Centar održano je predavanje o ulozi pirotehničara u Domovinskom ratu.

 

Edukativno predavanje učenicima 6. i 7. razreda OŠ Marina Getaldića priređeno je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova – Službe civilne zašite Dubrovnik i Grada Dubrovnika te Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik jer su se učenici mogli upoznati s eksponatima iz fundusa Muzeja.

 

Predavanje su održali Niko Limov (Županijski centar 112 Dubrovnik)) i Ivo Gleđ (Protueksplozijska služba - Regionalna protueksplozijska jedinica Split). Predavači su  aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu - Niko Limov u funkciji načelnika Stožera civilne zaštite, a Ivo Gleđ kao jedan od pirotehničara - te su učenicima pobliže predstavili ispravna postupanja ukoliko se u prirodi susretnu s odbačenim minsko eksplozivnim (MES) i neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS).

 

Sudjelovali su još pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić i voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić te su naglasili važnost edukacije i informiranja djece i mladih o opasnostima od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova.

 

Naime, iako naša županija u potpunosti oslobođena minsko eksplozivnih sredstava i kao druga županija u Republici Hrvatskoj još 2014. godine proglašena područjem bez mina, opasnost od pronalaska pojedinačnih, napuštenih, odbačenih ili naknadno pronađenih eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava nije prestala te su iz tog razloga ovakve i slične edukacije poželjne jer potiču odgovorno ponašanje kod građana s ciljem smanjenja rizika od stradavanja.

 

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju (4. travnja) proglašen je na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u prosincu 2005. godine, temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju te se od tada kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj.

 

Od 1991. godine u 1.374 minska incidenta i nesreća u Republici Hrvatskoj je stradalo 2.008 osoba, od kojih 523 osobe smrtno. U razdoblju nakon završetka Domovinskog rata do danas 597 osoba je stradalo od mina, od kojih 203 osobe smrtno. Obavljajući poslove razminiranja u Republici Hrvatskoj nastradao je 131 pirotehničar, od kojih 38 smrtno.

lijevo
desno