Dvije godine mandata - predstavljeni brojni značajni projekti

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa zamjenicama Jelkom Tepšić i Orlandom Tokić predstavio je najznačajnije projekte ove gradske uprave u proteklom dvogodišnjem mandatu. Među završenim kapitalnim projektima istaknuo je pročistač pitke vode, koji je dobio uporabnu dozvolu i sve potrebne suglasnosti, te se čeka završna suglasnost Ministarstva zdravlja na cjelokupnu dokumentaciju, kako bi narednih dana bio pušten u rad. Potom obnovu Lazareta, koja je bila prvi i to 33, 8 milijuna kuna vrijedan, projekt u Gradu financiran iz EU fondova. Završena je izgradnja nove zgrade dječjeg vrtića Palčica, energetska obnova OŠ Lapad i obnova školske sportske dvorane. Dječji vrtić Mokošica na moru spreman će biti do predstojeće pedagoške godine, odnosno do rujna. Završeni su radovi na Državnom arhivu, u Vukovarskoj je napravljena oborinsku odvodnju, određena je povijesnu i prva ikad sanaciju povijesne kanalizacije. U tijeku je nadogradnja OŠ Montovjerna, koja će biti gotova za Festu sv. Vlaha, studentski dom sufinancira se s 30 milijuna kuna, u Mokošici su pri kraju radovi na uređenje ambulante pedijatra i logopeda.

 

''Gradimo 43 stana za mlade i 65 stanova za branitelja  u Mokošici. Glavni projekt za stanove u Solitudu je usvojen. Zemljište na Pobrežju je kupljeno, cesta će se uskoro početi graditi. Nadamo se da ćemo 2020. početi s dodjelom zemljišta'', naglasio je gradonačelnik Franković.

 

Sportska infrastruktura također je doživjela revoluciju. Pribavljene su sve potrebne dozvole i uskoro u rekonstrukciju ide Jugov bazen s prvim muzejom vaterpola, izgradnja tenis dvorane u Lapadu i judo dvorane u Mokošici te nogometnog  terena u Gospinom polju. Tu su i brojne aktivnosti vezane uz upravljanje imovinom poput preuzimanja vlasništva ljetnikovca Kaboga, Vile Čingrije, zemljišta u Komolcu, Suđurđu, Zatonu, dionica UTD Ragusa te Luke Dubrovnik, a terminal u Gružu vraćen je Gradu.  S Društvom prijatelja dubrovačke starine potpisan je aneks ugovora koji Gradu osigurava veće prihode, a sudskom presudom osigurava se naplata dugovanja koncesijske naknade za žičaru.

 

Osvrnuo se i na projekt ''Respect the City'' te koncept održivog turizma.

 

''Ono što smo napravili nekome se sviđa, nekome ne, ali nitko ne može reći da nismo ništa napravili. Sjetite se samo gužvi u vratima od Pila kojih više nema. Liberalizacija taxi tržišta dovela je do određenih problema koje nastojimo riješiti. Projekt "Respect the City" je međunarodno prepoznat, a smanjili smo i broj stolova u Gradu kao i razinu glazbe, a sve one prekrše odredbe stižu sankcije. Kontinuirano se radi na upravljanju, ali je teško ispraviti dugogodišnji nered. Nema više ni štandova, kao ni ilegalnih bookera na Pilama. Postignuta je nova percepcija Grada, ali treba rješavati aktualna pitanja, strategija turizma je usvojena. Još smo na počecima, ali smo započeli s promjenama i upravljanjem baštinom. Zaštitili smo vodiče u UNESCO-vim lokalitetima'', nabrojao je Gradonačelnik tek dio odrađenih aktivnosti.

 

Na prometnicama je pokrenut video nadzor, parkirališta su pokrivena smart parking tehnologijom, izrađeni su projekti za nove garaže iza OTP banke i u Mokošici, koja će do kraja godine imati 200 novih parkirališnih mjesta. U dvije godine uređeno je i sanirano preko 70.000 metara kvadratnih cesta na cijelom administrativnom području Grada Dubrovnika.

 

Osigurano je i 85 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

 

''Kad podvučem crtu mislim da smo se u ove dvije godine dotaknuli svih onih kritičnih točaka Grada Dubrovnika, od upravljanja destinacijom do rješavanja nagomilanih problema, pitanja stanovanja, vrtića, škola, domova umirovljenika, zdravstvenih ustanova do činjenice da rješavamo pitanje beskućnika te u konačnici i azila za životinje, za kojeg sam siguran da ćemo ga završiti do kraja ovog mandatnog razdoblja'', rekao je Gradonačelnik završno o dvije godine mandata ove gradske uprave.

 

Detaljnije o gradskim projektima možete pronaći u brošuri u nastavku:

 

 

lijevo
desno