Dubrovnik treba postati grad održivog turizma

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima u petak, 15. rujna održao je sastanak s direktorom Eupolis grupe Rankom Milićem, savjetnikom za strateški, projektni, poslovni i institucionalni razvoj.
 


Tom prilikom direktor ove tvrtke za poslovne usluge, savjetovanje i upravljanje predstavio je pilot projekt Dubrovnika kao grada inovativnog održivog turizma. Predstavljanju su između ostalih nazočili privremeni pročelnici Ana Hilje i Marko Miljanić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković kao i novoimenovani savjetnik gradonačelnika za turizam Filip Žaja. Na poziv gradonačelnika predstavljanju su prisustvovali gradski vijećnici Tatjana Šimac Bonačić i Ljubo Nikolić te dugogodišnji djelatnik u turizmu Tonći Skvrce.

U središtu predstavljenog pilot projekta jest optimalno korištenje kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa, uvođenje reda, povećanje prihoda po posjetitelju umjesto povećanja broja gostiju, a ciljevi uključuju i edukaciju o drugačijim oblicima turizma radi gospodarske diversifikacije, ciljano ulaganje u kakvoću života i boravka stanovnika i gostiju, sve elemente održivog razvoja turizma i grada kao cjeline.

Elementi izloženog projektnog ciklusa uključuju sve faze; počevši od izrade planske i tehničke dokumentacije, pripreme, provedbe i praćenja ključnih infrastrukturnih ulaganja, razvoja i uspostave standarda, pravilnika i politika, preko ekspertnog sustava upravljanja posjetiteljima, pa sve do marketinga te projektnog i financijskog upravljanja, administracije i nadzora. Navedeno bi pomoglo bi ustoličiti Dubrovnik kao svjetski centar znanja i rješenja održivog turizma, generatora održivog razvoja, grad stvaralaštva, inovacija, atraktivnog i pristupačnog za život i rad.

Svi sudionici sastanka pozdravili su novi pristup upravljanja destinacijom kojeg vide kao zaokret u promišljanju turizma.

„Grad Dubrovnik ima definirane kratkoročne i dugoročne ciljeve upravljanja destinacijom, a dugoročni cilj svakako je pozicionirati Dubrovnik kao međunarodnu destinaciju održivog turizma“, kazao je gradonačelnik Mato Franković zahvalivši gospodinu Miliću na održanoj prezentaciji. Istaknuo je probleme s kojima se grad nosi zbog usko koncentriranog dnevnog prometa brodova na kružnim putovanjima i negativnog marketinga koji iz toga proizlazi te se osvrnuo i na pozitivne zaključke sa sastanka s čelnicima industrije cruising turizma održanog prošlog tjedna u Hamburgu. Iskazao je zadovoljstvo iznesenim promišljanjima i nadu da će potencijalna suradnja uroditi krajnjim ciljem - postizanja veće razine kvalitete ukupne turističke ponude kroz aktivnu primjenu praksi održivog turističkog razvoja. 

lijevo
desno