Dubrovnik slavi baštinu - svečano obilježavanje UNESCO-ovih obljetnica konferencijom i koncertom u Dubrovniku

Značajne UNESCO-ove obljetnice - 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, obilježit će se konferencijom koja će se u Dubrovniku održati 1. veljače 2019., u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske  i Grada Dubrovnika te suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Konferencija će ugostiti brojne UNESCO-ove, ali i domaće stručnjake koji će govoriti o temama: „Kulturna baština u opasnosti i poslijeratna rekonstrukcija“, „Održivo upravljanje i povijesna jezgra Dubrovnika 40 godina poslije“ te „Festa svetoga Vlaha i provedba Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine“. Sudjelovat će govornici iz sjedišta UNESCO-a u Parizu, iz Poljske, Kolumbije, Jamajke i Hrvatske. Održat će se na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane.

 

Gosti iz UNESCO-ove središnjice i povjerenstava iz više zemalja ujedno će, uz Dubrovnik, gdje će prisustvovati Festi svetoga Vlaha, obići još i zidine u Stonu te značajne lokalitete u Konavlima.

 

Navečer 1. veljače, u povodu obilježavanja UNESCO-ovih obljetnica, Grad Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre, Dubrovački simfonijski orkestar i Turistička zajednica Grada Dubrovnika te Hotel Rixos Libertas organiziraju Operu Galu, svečani koncert u Kongresnoj dvorani Hotela Rixos Libertas. Uz Dubrovački simfonijski orkestar i dirigenta Ivana Josipa Skendera, nastupit će Marija Kuhar Šoša – sopran, Dubravka Šeparović Mušović – mezzosopran, Domagoj Dorotić – tenor i Ljubomir Puškarić – bariton.

 

Uz dvije obljetnice vezane za UNESCO, Grad Dubrovnik ove godine obilježava i 600 godina od postavljanja Orlandovog stupa te 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara.