Dubrovnik prvi u uvođenju reda s bankomatima

Ovo pitanje rješavali smo sustavno kako bismo u konačnici imali dobro rješenje, kako ne bismo došli u situaciju da oštetimo Grad ili u konačnici izgubimo neku od parnica – rekao je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare na temu "Osvrt na odluku Gradskog vijeća o uklanjanju bankomata u povijesnoj jezgri".

 

Na konferenciji je govorila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je kazala kako je Dubrovnik prvi, sukladno napucima Ministarstva kulture, završio proces ugradnje adekvatnih odredbi o bankomatima u povijesnoj jezgri u odluku o komunalnom redu.

 

Podsjetimo, Gradsko vijeće je na sjednici održanoj 27. lipnja odnijelo odluku po kojoj više neće biti moguće postavljati bankomate ukoliko se ne ishodi dozvola konzervatora, a oni koji su već postavljeni bez potrebne dozvole bit će uklonjeni.

 

Gradonačelnik Mato Franković je rekao kako je problem s bankomatima krenuo prije godinu dana kada su se počeli pojavljivati  u sve većem broju, a danas ih je 20 na Stradunu i 12 u pokrajnjim ulicama.

 

''Ukupno su 32 bankomata u povijesnoj jezgri Grada, čime je narušen izgled UNESCO-ove spomeničke baštine. Iz tog smo razloga krenuli rješavati pitanje sustavno kako u konačnici, uslijed budućih sporova i svega što nas čeka, ne bismo došli u situaciju da oštetimo Grad ili u konačnici izgubimo neku od parnica. Tu bih se posebno zahvalio Ministrici i cijelom Ministarstvu kulture koji su zajedno s nama mjesecima radili na rješenju koje smo prije par dana usvojili na Gradskom vijeću'', istaknuo je gradonačelnik Franković.

 

Objašnjeno je i kakvo je postupanje dalje. Nakon što je Odluka stupila na snagu, Komunalno redarstvo izlazi na teren i utvrđuje imaju li postavljeni bankomati suglasnosti konzervatora. Ako je nemaju, ostavljen je rok od 30 dana da je pribave. Za one koji ne pribave suglasnost u roku kreće odluka o uklanjanju bankomata.  Tada počinje postupak kažnjavanja pravnih i odgovornih osoba. Dnevne kazne su 10.000 kuna pravnoj i 2.000 kuna odgovornoj osobi. Oni koji su iznajmili prostor bankomatima u tom će roku moći otkazati ugovore onima kojima su ga iznajmili i na taj način prevenirati situaciju.

 

''Prema uputi koje je dalo Ministarstvo kulture jasno je da većina bankomata sada posluju bez suglasnosti te je preporuka svima koji su na ovaj način pokušali iskoristiti benefit položaja da što prije raskinu ugovore jer smatram da se nikome ne isplati plaćati tako visoke kazne'', kazao je također gradonačelnik.

 

Oni koji se budu žalili žalbe idu na drugostupanjsko tijelo, što je u ovom slučaju Dubrovačko-neretvanska županija . U trenutku kada oni donesu odluku je li Grad postupio ispravno po odluci o komunalnom redu onda rješenje postaje ovršno i Grad može ovršiti vlasnike prostora.

 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pojasnila je kako je u rješavanje problema koji se dogodio s velikim brojem postavljenih bankomata u povijesnim jezgrama bilo potrebno sagledati cjelinu i specifičnosti svake povijesne jezgre te su smjernice izradili na način da budu primjenjive u svim sredinama.

 

Istaknula i važnost projekta ''Poštujemo grad'' jer se u ovim slučajevima dogodila upravo situacije nepoštivanja Grada od strane onih koji ovdje posluju.

 

''Konkretno u Dubrovniku smo imali situaciju da je određeni dio bankomata tražio i ishodio dozvole, ali u zadnjim tjednima dogodio se veliki broj koji su postavljeni bez dozvola. Proveli smo inspekcijski nadzor i utvrdili koji su to uređaji bez dozvola i tu postupamo sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara i ovlastima konzervatorskih odjela. Paralelno, Grad Dubrovnik se odlučio smjernice ugraditi u svoje odluke o komunalnom redu'', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

 

Neke od najvažnijih smjernica su: bilo kakva ugradnja ne smije ni na koji način oštetiti kulturno dobro ni njegove dijelove, eventualna ugradnja mora biti usklađena s arhitektonskim sklopom zgrade, sa stilskim i funkcionalnim obilježjima zgrada. Tamo gdje se može dozvoliti ugradnja ona moja biti vizualno neutralna, znači može biti vidljiv samo operativni dio bankomata – ekran i tipkovnica. Nema ugradnje na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima, osim ako su takva dobra građena kao bankarske institucije. Treba voditi računa o stilski oblikovanim otvorima. Postavljene su i dodatne smjernice o svijetlećim reklamama. Ograničava se broj bankomata u jednom objektu i ne dozvoljava se postavljanje samostojećih bankomata u javnim prostorima, uličnim koridorima.

 

Završnu poruku koju je uputila ministrica Nina Obuljen Koržinek na tragu je, kako je kazala, projekta dubrovačke gradske uprave ''Poštujmo Grad'':

''Svi oni koji ostvaraju dobit na korištenju kulturne baštine, zbog koje brojni turisti i dolaze, moraju voditi računa o održivosti, o cjelini, o budućnosti''.

lijevo
desno