Dubrovnik – prvi grad u Hrvatskoj sa 100 % električnim sustavom car sharinga

Poštujmo grad

Na sedam lokacija u Dubrovniku uskoro će biti raspoređeno prvih trideset vozila sustava Avant2Go. Sustav je inovativan, ali jednostavan za korištenje. Vozila se rezerviraju, otključavaju i plaćaju aplikacijom s pametnog telefona. Car sharing, koji je predstavljen danas u Lazaretima, na ekološki će način doprinijeti rasterećenju gradske prometne infrastrukture, a građanima omogućiti korištenje vozila bez brige kakvu nosi vlasništvo.

 

Car sharing je diljem svijeta prepoznat kao sustav korištenja osobnih vozila koje je kvalitetna alternativa vlasništvu, a izvrsna nadogradnja mreže javnog prijevoza. Procjenjuje se da jedan automobil u tom sustavu može zamijeniti više od deset privatnih vozila. Vrijednost toga posebno dolazi do izražaja u gradovima poput Dubrovnika u kojima je prometna infrastruktura izuzetno opterećena.

 

„Grad Dubrovnik sustavno radi na rješavanju problematike gužve u prometu. U tom smo smislu pokrenuli brojne projekte, prvenstveno usmjerene na naše sugrađane. Među njima je i prvi sveobuhvatni smart parking u Hrvatskoj, za što smo ove godine nagrađeni prvom nagradom u kategoriji Smart City. Ovo je nastavak priče. Projekt car sharinga potpuno se uklopio u našu viziju razvoja grada, stoga smo i podržali njegovu implementaciju u Dubrovniku, koji ovime postaje pilot projekt i ponovno prednjači u uvođenju novih tehnologija i smart rješenja za podizanje razine standarda života svojih građana. Smatramo kako će ova usluga pomoći rasterećenju prometne infrastrukture i parkirališta, što nam je trenutačno jedan od osnovnih fokusa, a podrazumijeva i sve ostale pozitivne aspekte kojima Grad teži poput održivosti, energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša“, poručio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

 

Usluga sukorištenja vozila u Dubrovniku nosi naziv Avant2Go, a uvodi je tvrtka Avant car, vodeći pružatelj te usluge u regiji.

 

„Električna mobilnost i sukorištenje vozila trenutačno su najveći globalni trendovi u autoindustriji. Vjerujemo kako će 100 % električni car sharing Avant2Go odgovoriti na potrebe Dubrovčana i njihova grada. Među glavnim su prednostima sustava: vožnja bez buke i emisije štetnih plinova, dostupnost usluge širokom krugu ljudi, jednostavno korištenje usluge 24/7 putem pametnog telefona te osigurana parkirališna mjesta“, kazao je Matej Čer, osnivač tvrtke Avant car.

 

Vozila će na početku biti raspoređena na sedam lokacija: u Zračnoj luci Dubrovnik, luci Gruž, kraj žičare koja vodi na Srđ, u Javnoj garaži, na Lapadu te na parkiralištima hotela Rixos i One Suite.

 

Građani, zainteresirani za korištenje usluge, već se sada mogu registrirati te preuzeti aplikaciju, a vozilima će se moći koristiti od druge polovine studenoga.

 

Za početak, na raspolaganju će im biti trideset vozila, a flota i broj lokacija na kojima se vozila preuzimaju i vraćaju, povećavat će se u skladu s potrebama korisnika te kapacitetom parkirališta za vozila Avant2Go. Flotu čine 100 % električna vozila renomiranih svjetskih proizvođača, a najviše ih je modela Renault ZOE. Riječ je o najprodavanijem električnom vozilu u Europi.

 

Car sharing je usluga namijenjena stanovnicima Dubrovnika, ali i njihovim gostima. Upravo turistički gradovi sustavno moraju razvijati raznolikost i komplementarnost usluga mobilnosti.

 

„Dubrovnik je istodobno jedan od najzahtjevnijih gradova po pitanju optimizacije prometa, ali i dragulj kulturne baštine. Usluge poput car sharinga zato trebaju biti u službi razvoja mobilnosti, ali doprinositi i održivosti grada Dubrovnika. Ovim se projektom strateški povezuju vitalni dijelovi grada s najvažnijim prometnim čvorištima. To Dubrovnik još jače i na ekološki način povezuje s ostatkom svijeta“, kazao je Vladimir Markulin, direktor tvrtke Avant car u Hrvatskoj.

 

Dodao je kako će cijena usluge biti pristupačna te da će u obračun biti uključeni prijeđeni kilometri i duljina trajanja vožnje. Cijena ovisi i o tipu vozila.

 

Sustav car sharinga korištenje osobnog vozila čini jednostavnim i dostupnim. Ta usluga građane rasterećuje troškova kupnje, registracije, održavanja i osiguranja, gubitka njegove vrijednosti te dodatnih briga poput onih o punjenju goriva i traženju mjesta za parkiranje. Ključna je prednost usluge Avant2Go što se plaća samo stvarno korištenje vozila. Iako je riječ o inovativnom sustavu, iznimno je jednostavan za korištenje. Vozila se rezerviraju, otključavaju i plaćaju aplikacijom s pametnog telefona.

 

Za to su građanima potrebni vozačka dozvola i pametni telefon.

 

Gradonačelnik Mato Franković među prvima je isprobao vožnju sustavom Avant2Go. S time su ga upoznali Matej Čer, osnivač tvrtke Avant car, i Matija Krznar, voditelj projekta Avant2Go Hrvatska. Bio je to simbolični čin uključenja car sharinga u dubrovački promet.

lijevo
desno