Dubrovnik "pametni grad" – sastanak s predstavnicima Boscha

Smart City

Održan je inicijalni sastanak između predstavnika Grada Dubrovnika i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te firme Bosch, svjetskog lidera za uvođenje smart city programa u brojne gradove, na temu transformacije Dubrovnika u pametan grad.

 

''Danas u svijetu postoje brojne mogućnosti i rješenja za smart city programe, međutim Bosch je u tome predvodnik i uvjereni smo da postoje određene mogućnosti za uvođenje sličnih sustava i u Dubrovnik. Također, postoje i mogućnosti financiranja smart city programa iz europskih fondova, zbog čega je s nama tu i ministrica EU fondova Gabrijela Žalac'', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nakon sastanka s predstavnicima Boscha.

Klaus Peter Fouquet, jedan od predsjednika firme, kazao je kako Bosch ima 10-godišnje iskustvo u smart city rješenjima i odlične rezultate u suradnji s gradovima. Istaknuto je i kako postoje brojne mogućnosti sufinanciranja ovakvih programa, a ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac naglasila je kako se upravo radi na pripremi projekata pametnih gradova, sela i otoka te kako je u nacrtu proračuna za iduće financijsko razdoblje vidljivo da će ovakve vrste projekata biti prepoznate.

Kada je riječ o Dubrovniku svakako su za traženje pametnih rješenja najaktualnija pitanja gužve i parkinga.
''Prezentirali smo slučaj Dubrovnika i kako bi se u tom smislu neke stvari mogle poboljšati, a sada ćemo vidjeti što oni predlažu kao mogućnosti koje imaju unutar svojih sustava. To je tvrtka koja je vodeća u svijetu u smart city rješenjima, ali smart city nije samo promet i parking nego i kontrola potrošnje vode, rasvjete, rad kanalizacijske mreže i puno je toga čime se može dodatno upravljati putem smart city rješenja, a kako bi građani bili zadovoljniji životom u gradu – rekao je gradonačelnik Mato Franković.