Dubrovnik će ugostiti međunarodnu konferenciju o zaštiti kulturne baštine

U okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, od 26. do 28. veljače 2020. godine u Dubrovniku u Lazaretima održat će se međunarodna stručna konferencija pod nazivom ''Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika''.

 

Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području kulture je očuvanje kulturne baštine, a posebice upravljanje rizicima u kulturnoj baštini. Uključivanje upravljanja rizicima u području kulturne baštine je prijeko potrebno u svakodnevnom funkcioniranju institucija i društva, unatoč smanjenim ljudskim kapacitetima te visokoj predanosti i posvećenosti stručnjaka. Europska unija je također, u suradnji s brojnim istaknutim vladinim i nevladinim organizacijama, u posljednjem desetljeću istaknula područje kulturne baštine kao jedan od svojih prioriteta.

 

Konferencija se održava u organizaciji Ministarstva kulture uz potporu Europske komisije, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije te Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

 

U upravljanju rizicima u području kulturne baštine neizostavno je suradničko odlučivanje koje čini temelj dobrog upravljanja kulturnom baštinom te ujedno ima izravan utjecaj na kvalitativne principe intervencija na kulturnoj baštini, kao i na smanjenje negativnih učinaka. Upravo će zato teme panela biti fokusirane na raspravu o metodama identifikacije, analize i boljeg razumijevanja rizika, važnost monitoringa, proces prilagodbi, kao i brzi oporavak od ugroza te održivo očuvanje nakon obnove. Također će biti naglašeno i podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine za sadašnje i buduće naraštaje, kao i suradnja među postojećim stručnim mrežama te dionicima.

 

Konferencija Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika strukturirana je u obliku moderiranih tematskih panela, a za sudionike je priređen i popratni kulturni program. 

 

Konferenciju će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a ugostit će renomirana imena iz područja zaštite kulturne baštine kao što su Andrew Potts, koordinator ICOMOS-ove Radne skupine za klimatske promjene i baštinu te jedan od pokretača Climate Heritage Network, Aparna Tandon, viša voditeljica projekata na programu Prva pomoć i otpornost za kulturnu baštinu u krizno doba u ICCROM-u, Zaki Aslan, ravnatelj ICCROM-ATHAR Regionalnog centra za konzerviranje u Sharjahu (Ujedinjeni Arapski Emirati), Lazare Eloundou Assomo, direktor za kulturu i hitne situacije UNESCO-a,  Bruno Favel, načelnik Sektora za europske i međunarodne poslove u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Francuske Republike te Robert Palmer, nezavisni stručni konzultant u kulturi. Izlagat će i domaći stručnjaci poput Tomislava Petrinca, glavnog konzervatora za nepokretnu baštinu u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Tvrtka Zebeca, znanstvenog savjetnika na Institutu za etnologiju i folkloristiku, Goranke Horjan, ravnateljice Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjedateljice INTERCOM-a, Međunarodnog odbora za upravljanje muzejima (ICOM), Dražena Štajduhara, načelnika Sektora za smanjenje rizika od katastrofa u Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova te Davora Trupkovića, ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

 

Cijeli program konferencije Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika dostupan je na službenim stranicama Ministarstva kulture: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=23923