Dubrovačke boromine: otvorena izložba radova učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočili su otvaranju izložbe radova učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića, koji su tijekom trajanja "Dana kulturnih i kreativnih industrija" zajedno s Ivom Ćurković Spajić, glavnom dizajnericom Tvornice cipela Borovo i profesorom Lukom Piplicom osmislili dizajn za "dubrovačke" boromine.
 

Riječ je o relativno novom proizvodu Borova, a cipele se proizvode na istoj tehnologiji kao i poznate borosane, no prilagođene su nošenju u svim prilikama, a zahvaljujući suradnji s učenicima  umjetničke škole Luke Sorkočević uskoro bi se na njima i poznatim startasicama trebali naći motivi Grada, dubrovačke čiope, gušterice.

Tijekom otvaranja izložbe, gradonačelnik Franković nije krio oduševljenje rezultatima obećavši učenicima potporu Grada u odlasku u Vukovar i tvornicu Borovo.

"Vrijednost ovakvog proizvoda jest činjenica da on može biti originalni dubrovački uporabni suvenir. Mislim da je veliki potencijal Borova upravo taj segment turizma. Boromine su pravljene prema kalupu borosana, koje su napravljene još 1968. upravo prilagođena ženskom stopalu da izdrži osam sati stajanja. Diljem bivše države žene su ih nosile upravo kao radnu zaštitnu odjeću. One imaju nagib od nekih četiri centimetra, idealan nagib za kralježnicu. Boromine imaju dodatno i jedan sloj mikropjenaste gume, koji amortizira stopalo. Odlična je za ples. Ne kliže se, kompaktno stoji na nozi, a otvorena je. Najviše se nose ljeti, a šareni dizajn se prodaje najviše. Posebno se dobro prodaje lokalni dizajn, upravo ovakav kakav smo radili na ovoj radionici", kazala je glavna dizajnerica Borova Iva Ćurković Spajić.

Podsjetimo, "Dane kreativnih i kulturnih industrija" organizira Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom, udrugama i pojedincima iz kulturnog, kreativnog i umjetničkog područja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

“Dani kreativnih/kulturnih industrija Dubrovnik 2017.“ organiziraju se s ciljem poticanja udruživanja, umrežavanja, povezivanja i zajedničkog djelovanja svih sudionika javnog života naše zajednice kroz kreativan i inovativan pristup te razvoj novih ideja i proizvoda.

lijevo
desno