Predstavljen online preglednik evidencije komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik uspostavio je GIS pregled evidencije komunalne infrastrukture koju prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu ima u svojoj nadležnosti. Novi alat za građane, koji će javno biti dostupan od idućeg tjedna, predstavio je danas dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

''Informatizacijom gradske uprave omogućeno je da Grad sve svoje procese otvori prema građanima. U prvom smo koraku kroz GIS aplikaciju napravili vidljivima sve građevinske dozvole, u ovom drugom koraku učinili smo vidljivom čitavu komunalnu infrastrukturu Grada što će ujedno omogućiti i lakši rad svim našim zaposlenicima, a treći je i konačni korak, a to je projekt 'Otvorenog Grada' koji će objediniti sve dosadašnje usluge, ali i omogućiti vidljivost svih plaćenih računa u Gradu Dubrovniku. Time će Dubrovnik biti jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je u potpunosti na javan, transparentan i otvoren način omogućio uvid u cjelokupnu dokumentaciju za svoje građane'', rekao je gradonačelnik Mato Franković.

 

Kako novi preglednik komunalne infrastrukture funkcionira i što sve obuhvaća objasnio je viši savjetnik za GIS u Gradu Dubrovniku Franjo Barišić. U njemu je moguće pregledavati, pretraživati, odabirati i iščitati informacije kao što su: naziv i vrsta komunalne infrastrukture, podatci o česticama zemlje na kojima se ta infrastruktura nalazi, podatci o vlasništvu komunalne infrastrukture, ali i druge podatke specifične za pojedinu vrstu infrastrukture. Uvrštena je sva infrastruktura koja je u nadležnosti Grada, poput cesta, javne rasvjete, groblja, igrališta.

 

U tu je svrhu razvijen i (web) aplikativni model gdje djelatnici u realnom vremenu mijenjaju podatke o infrastrukturi u svojoj nadležnosti  tako što dodaju nove elemente, mijenjaju podatke i slično.

 

Također izrađena je i “operativna ploča” sa statističkim pregledom svih unesenih podataka o komunalnoj infrastrukturi.

 

Cjelokupnim sustavom sada smo korak naprijed koji će građanima omogućiti bolji uvid u rad gradske uprave, kazao je također gradonačelnik Franković.

lijevo
desno