Dječji vrtići Dubrovnik i gradski APOS podnijeli tužbu protiv izvođača radova zgradama POS-a II

Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika i Dječji vrtići Dubrovnik podnijeli su pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku tužbeni zahtjev prema društvu Lavčević d.d. iz Splita radi niza utvrđenih nedostataka na objektima zgrada tzv. POS-a II u Novoj Mokošici, a koje izvođač odbija otkloniti. Nedostaci kao posljedica propusta pri gradnji i nekvalitetno izvedenih radova evidentirani su u zajedničkim, ali i posebnim dijelovima zgrada uključujući stanove te poslovni prostor u vlasništvu Dječjih vrtića Dubrovnik.

 

Naime, u suterenu zgrade 1C, smješten je i dječji vrtić Sunce u kojem rade dvije grupe, jedna vrtićka i jedna jaslička, a u kojem su zabilježeni problemi s prodorom vode. Vlaga je vidljiva na dijelu stropa koji vlaži, a tragovi prodora vode vidljivi su s fasade, iznad prozora, pored izlaza na balkon te iza namještaja, gdje su se već stvorile i gljivice od vlaženja.

 

Tužitelji ističu kako tuženik nije postupio u skladu s obvezama koje je preuzeo Ugovorom o izvođenju radova i dokumentacijom na osnovu koje su se izvodili radovi. Iz tog razloga, tvrde, na građevini postoje brojni nedostaci, a koji se tiču mehaničke otpornosti i stabilnosti, sigurnosti u slučaju požara, higijene, zdravlja i okoliša, sigurnosti i pristupačnosti tijekom uporabe, zaštite od buke i slično.

 

Sukladno nalazu i mišljenju vještaka kao dijelu tužbenog zahtjeva, može se zaključiti kako je tijekom gradnje od strane tuženika došlo do bitnih odstupanja u gradnji zgrada i stanova i nepravilnosti pri izvođenju završnih i instalaterskih radova, ali i nekvalitetno izvedenih radova koji se odnose na fasadu, instalacije i izolacije cijevi. Ističe se da navedeni nedostaci ulaze u bitne zahtjeve za građevinu u smislu higijene, zdravlja i zaštite okoliša te da je ugrožena i sigurnost u korištenju, a tijekom uporabe moguća su ozljede vlasnika i korisnika zgrade.

 

S obzirom na to da izvođač nije otklonio niti sanirao opisane nedostatke tužitelji u svom zahtjevu Trgovačkom sudu u Dubrovniku predlažu da presudom naloži društvu Lavčević d.d. potpunu sanaciju na nekretninama i uklanjane svih nedostataka koje navode, odnosno da tužiteljima u protivnom isplati vrijednost navedenih radova koja će se odrediti stručnim vještačenjem. Agencija i Dječji vrtići Dubrovnik traže i nadoknadu troškova za radove koje su radi otklanjanja nedostataka sami proveli putem trećih osoba, a čiji će se iznosi također specificirati nakon provedenih vještačenja.