Dječji parkovi u Gružu i na Batali dobili znanstvene eksponate

U okviru EU projekta WONDER, koji ima za cilj unaprijediti postojeću te razviti dodatnu infrastrukturu za zabavno - edukativno - rekreacijske potrebe djece iz Dubrovnika kao i djece turista, novim su eksponatima opremljeni parkovi za djecu u Gružu i na Batali.

 

Riječ je o pilot aktivnost ovog projekta, kojeg provodi Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA, a obuhvaća postavljanje posebne opreme Znanstvenog parka, uz koju će se poboljšati atraktivnost ponude namijenjene djeci i obiteljima.

 

Tako su u parku Luja Šoletića u Gružu postavljeni eksponati Prugasto ogledalo, Crtić vrtić i Tekući pitagora, dok su u parku Nevinih žrtava rata na Batali postavljeni Glazbena ograda, Živi dimnjak i Zvučna zrcala.

 

Projekt WONDER, kojem je krilatica “Child friendly destinations”, podržava nove turističke ponude usmjerene djeci i obiteljima kroz usvajanje transnacionalne mreže destinacija turističkih gradova prilagođenih djeci. Financiran je europskim sredstvima iz programa INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014. – 2020., a proračun DURA-e za projektne aktivnosti iznosi 1,4 milijuna kuna.

 

 

 

Kakva je funkcija eksponata Znanstvenog parka pronađite u nastavku:

 

Eksponati postavljeni u parku Luja Šoletića u Gružu:

Prugasto ogledalo - eksponat koji se igra zakonima refleksije svjetlosti i ljudskom percepcijom. Funkcionalni dio eksponata načinjen je od reflektirajućih horizontalnih traka postavljenih na jednakoj međusobnoj vertikalnoj udaljenosti.

Crtić vrrtić - eksponat je koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova na način korištenja brze izmjene statičnih animiranih slika.

Tekući Pitagora - kako bez brojki, slova, riječi i crteža objasniti Pitagorin poučak? Za efektnu i zabavnu spoznaju poučka zavrtite Tekućeg Pitagoru.

 

Eksponati postavljeni u parku Nevinih žrtava rata na Batali:

Glazbena ograda - sastoji se od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument. Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada.

Živi dimnjak - eksperimentiranje s promjenama brzine vrtnje. Pri sporoj vrtnji ima se dojam da je eksponat trodimenzionalan. Polagano okretanje diska stvorit će dojam rotirajućeg konusnog dimnjaka. Dojam ostaje nepromijenjen čak i ako eksponat promatramo iz različitih kutova.

Zvučna zrcala - pomoću zvučnih zrcala može se čuti i razgovarati šaptom na udaljenosti od 20 metara. Oblik zvučnog zrcala je takav da se svi zvučni valovi koji su odaslani iz posebno odabrane točke u kojoj je postavljen prsten odbijaju od površine zvučnog zrcala i gibaju prema drugom zrcalu gdje se nakon odbijanja skupljaju u centar drugog prstena.

lijevo
desno