Dan planeta Zemlje

Na današnji dan, 22. travnja, u više od 150 zemalja diljem svijeta obilježava se Dan posvećen našem planetu Zemlji. Cilj je potaknuti ljude na promišljanje o važnosti okoliša i prirode obzirom da se svakim danom sve više suočavamo sa značajnim problemima poput globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

 

Ovogodišnja tema Dana planeta zemlje glasi „Restore Our Earth“, a namjera je prikazati realnost i prisutnost klimatskih promjena te motivirati na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku svih nas.

 

Takva tema je posebno važna za današnje vrijeme u kojem živimo. Pandemija koronavirusa iznimno je izmijenila našu svakodnevnicu, pa tako i naš planet, u pozitivnom i negativnom smislu. S jedne strane omogućen je određeni oporavak prirode i ozonskog omotača, dobili smo čišći i kvalitetniji zrak i vodu, dok se s druge strane nažalost povećala količina otpada, poglavito medicinskog.

 

Sve to još jednom čvrsto dokazuje koliko svi mi možemo pomoći našem planetu. Svaki doprinos, koliko mali bio, puno znači. Recikliranjem otpada, smanjenjem potrošnje vode i električne energije i sadnjom stabala možemo osigurati bolju, zdraviju budućnost za sve sadašnje i buduće generacije.

 

Zato je 22. travnja važan dan za sve nas. Tada posvećujemo posebnu pažnju jedinom domu kojeg imamo, no trebamo biti obzirni i misliti o našim postupcima svakoga dana.    

 

Podsjetimo kako je u okviru projekta Plastic Smart City Dubrovnik gradonačelnik Mato Franković potpisao Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u Gradu Dubrovniku za razdoblje 2021.- 2026. te je time Dubrovnik postao prvi grad koji je donio takav dokument u Hrvatskoj, a isti obuhvaća ključne mjere za smanjenje nastanka otpada i unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom.