Čestitka gradonačelnika uz Dan državnosti Republike Hrvatske

Gradonačelnik Grada Durbovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima uz Dan državnosti Republike Hrvatske.

 

Poštovani sugrađani,

Drage gospođe i gospari,

 

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježavamo u spomen na 30. svibnja 1990. godine, na dan kada je konstituiran demokratski izabran višestranački Sabor, čin kojemu su prethodili i prvi demokratski izbori.

 

Prijeloman je to i svečani trenutak u stvaranju Hrvatske države, neovisne i slobodne parlamentarne demokracije, ravnopravne pripadnice europske zajednice naroda i članice NATO-a te drugih svjetskih integracija.

 

Na samom kraju svog povijesnog obraćanja tog dana, otac suvremene Hrvatske, dr. Franjo Tuđman izrazio je čvrsto uvjerenje kako će hrvatski narod izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj Domovini.

 

Nažalost, privilegija da u slobodi gradimo demokratsko društvo nije nam poklonjena, hrvatski sinovi i kćeri za nju su se morali izboriti uz velike žrtve. Zato smo zauvijek obvezani iskazivati im najdublji pijetet. Ova sveta Domovina obranjena je i stvorena zahvaljujući njihovoj hrabrosti.

 

Dubrovnik to posebno dobro zna. Navršavajući 30 godina od oslobođenja hrvatskog juga izražavamo našu zahvalnost za dar u kom sva blaga višnji nam bog je dô.

 

Danas, dok se sve više vraćamo starim, predpandemijskim navikama, suosjećamo sa stradanjima drugih, prijateljskih država jer, kao i naši stari, znamo da sloboda nema cijenu.

 

Dragi sugrađani, uz optimizam koji će donijeti sutrašnjica, čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske. Promičimo dostojanstven dijalog, mir i povjerenje i nastavimo graditi društvo jednakosti, pravne i svekolike sigurnosti za sve naše građane.

 

S poštovanjem, 

 

Gradonačelnik 

Mato Franković