Gradu Dubrovniku bespovratna sredstva za izradu strateškog dokumenta usmjerenog na energetski i klimatski održiv razvoj

Gradu Dubrovniku odobrena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU ) u iznosu od 9.000,00 eura za sufinanciranje izrade Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP). Dodijeljena sredstva Fonda iznose 40 posto ukupno prihvatljivog iznosa projekta, a prema procijenjenoj vrijednosti izrade Akcijskog plana.

 

Akcijski plan održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama ključni je strateški dokument lokalne i regionalne razine koji ocjenjuje utjecaj ranjivosti i rizika na klimatske promjene te kojim se identificiraju prioritetne mjere ublažavanja klimatskih promjena. Omogućuju pokretanje konkretnih projekata te osigurava mogućnost prijave za njihovo financiranje kroz različite EU i nacionalne fondove.

 

Nakon energetske obnove vrtića i škola, Grad Dubrovnik je kontinuirano posvećen održivom energetskom razvoju baziranom na načelima zaštite okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije. Tako je nedavno provedena cjelovita rekonstrukcija sustava javne rasvjete šireg područja grada, a zastarjele svjetiljke zamijenjene su energetski učinkovitih LED rasvjetnim tijelima. U objektu gradskog bazena počinju radovi ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom, kojom investicijom je, uz značajne financijske uštede, procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) od tisuću tona na godišnjoj razini. U sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) financirat će se uređenje zelene infrastrukture - parka Gradac kao i rekonstrukcije parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama, a Gradu Dubrovniku odobreno je i ukupno 552.000 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte dva drvoreda autohtonih sorti stabala u užem gradskom središtu.

 

Doprinos zelenim ciljevima i prilagodbi klimatskim  promjenama sadržan je i u prvom hrvatskom Planu upravljanja povijesnim cjelinama čije se mjere i aktivnosti uvelike primjenjuju, a i sama izrada SECAP-a jedna je od aktivnosti definirana Planom.