26. OBLJETNICA VELIKE POMORSKE NESREĆE Vijenci za stradale na Aurori

U spomen na veliku pomorsku tragediju potonuća broda Aurora, u kojoj je na današnji dan prije 26 godina poginulo desetero ljudi uključujući i troje malodobne djece, u luci Gruž danas točno u 16.43 sati položeni su vijenci u more.


Počast svim stradalima spuštanjem vijenaca u more odali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić i preživjela putnica s Aurore Luce Popović.

Gradonačelnik Franković pri svom je obraćanju istaknuo civilne žrtve u Domovinskom ratu. „Brojna su djeca poginula na ovom području i mi smo drugi grad po broju poginule djece u RH i to treba spominjati jer su i oni dali svoje živote za našu slobodu, rekao je. Gradonačelnik je također podsjetio na nakanu Grada Dubrovnika o postavljanju spomenika svim civilnim žrtvama Domovinskog rata kako bismo se mogli na primjeren način sjećati njihove žrtve.

U sudaru broda Aurora i Jadrolinijine "Ilirije" 6. svibnja 1992. godine smrtno su stradali: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.
 

lijevo
desno