26. obljetnica tragične avionske nesreće nadomak Dubrovnika, komemoracija u Memorijalnoj kući Rona Browna

Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, na području brda Sv. Ivan, nedaleko Zračne luke Dubrovnik, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown te izaslanstvo s još 34 osobe na gospodarskoj misiji, sastavljeno od djelatnika ministarstva, gospodarstvenika, diplomata i novinara. U nesreći su živote izgubili i dvoje hrvatskih državljana te članovi posade.

 

Obilježavajući 26. godišnjicu tragične nesreće u Memorijalnoj kući Ronald Brown održana je komemoracija. U knjigu žalosti upisali su se predstavnici lokalne, regionalne i državne vlasti: gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić te predstavnici Općine Konavle i Zračne luke Dubrovnik. U knjigu žalosti upisali su se i doministrica u američkom Ministarstvu trgovine Marisa Lago kao i privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Mark Fleming.

 

Doministrica Lago istaknula je kako bi njene tragično preminule kolege iz Ministarstva trgovine i američke Vlade danas bili ponosni kada bi vidjeli Hrvatsku kao gospodarski prosperitetnu članicu Europske unije i NATO-a.

 

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je što je za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik tada značio dolazak visokog dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država –„Danas svjedočimo izvrsnim bilateralnim odnosima i uspješnoj gospodarskoj suradnji, a koja se u našem gradu pokazuje i velikim brojem američkih turista. 

 

Memorijalna kuća Ronalda Browna u Dubrovniku je otvorena povodom prve obljetnice tragedije. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je ministra Browna posmrtno Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinosi razvitku gospodarskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Redom hrvatskog trolista odlikovano je i čitavo izaslanstvo,  uključujući posadu zrakoplova.

lijevo
desno