145 GODINA DUBROVAČKOG CRVENOG KRIŽA Dodijeljena priznanja darivateljima krvi, plakete i jubilarne zahvalnice

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić sudjelovali su večeras na dodjeli priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi koju je u Studentskom Domu organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik. Ove godine dodijeljeno je 97 priznanja za krv darovanu od pet do pedeset puta, a uručene su i jubilarne zahvalnice kao i jubilarne plakete.

 

-„Već 145 godina vi svojim sugrađanima pružate ruku pomoći. Znamo da se bez zadrške možemo pouzdati u vas jer ste tu kad je najpotrebnije. Bili ste humanitarni oslonac i kad je bilo najteže, i tijekom Domovinskog rata i tijekom pandemije koronavirusa“, rekao je između ostalog gradonačelnik Mato Franković uputivši posebnu zahvalu dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovom daru i plemenitosti koji pokazuju.

 

-„Svjesni vašeg predanog rada, vaše nesebičnosti i dobrote, sretni smo što možemo kontinuirano pružati potporu vašim hvalevrijednim projektima“, rekao je izdvojivši nabavu specijaliziranog plovila za spašavanje na moru koje je nabavljeno donacijom Grada Dubrovnika, a čijim korištenjem je ovog ljeta spašeno nekoliko života.

 

Gradu Dubrovniku uručena je jubilarna plaketa Hrvatskog Crvenog križa, a istu je u ime gradonačelnika primio pročelnik Dživo Brčić. Jubilarne plakete dobili su još Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Hotel Rixos Premium. Jubilarne zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa i Crvenog križa Dubrovnik dobila su dva upravna odjela Grad Dubrovnika - Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo te Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more. 

 

Ove godine Hrvatski Crveni križ obilježava velike datume: 145. obljetnicu postojanja. Davne 1878. godine u Hrvatskoj su osnovana i počela s djelovanjem prva društva Crvenog križa u Dubrovniku, Zadru i Zagrebu. Krajem 1878. godine u Dubrovniku djeluje „Pripomoćna patriotična zadruga gospođa“ koja se naziva i „Društvo gospođa Crvenog križa". Društvo se osniva kao pripomoć ranjenim i bolesnim vojnicima i njihovim udovicama. Ujedno se obilježava 70. obljetnica dobrovoljnog davanja krvi kao sjećanje na dan 25. listopada 1953. godine kad je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30. obljetnicu priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva Crvenog križa Republike Hrvatske.

lijevo
desno