USVOJEN REBALANS PRORAČUNA Grad kupuje dva stana u povijesnoj jezgri za smještaj obitelji s više djece, zemljište za Park and Ride, smanjeni troškovi javne rasvjete

Na 28. sjednici Gradskog vijeća usvojen je rebalans Proračuna Grada Dubrovnika kojim je planirano povećanje Proračuna za iznos od 388.624 eura, odnosno s 102.952.463 eura na 103.341.087 eura.

 

U okviru demografske politike Grada, po prvi put nakon dugo godina, istaknuo je uvodno gradonačelnik Mato Franković, predlaže se korištenje prava prvokupa za dva stana u povijesnoj jezgri ukupne vrijednosti gotovo milijun eura.

 

Stanovi, prvi četverosobni, a drugi trosobni, dodijelit će se sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja obitelji s više djece na području povijesne jezgre te će se na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja. Uređenjem dodatna tri stana u izvornom vlasništvu u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će novom mjerom u idućoj godini stambeno zbrinuti pet dubrovačkih obitelji s više djece.

 

Rebalans Proračuna uključuje i sredstva u ukupnom iznosu od 1.3 milijuna eura za kupovinu zemljišta površine 17.234 metara kvadratnih u industrijskoj zoni za realizaciju projekta Park & Ride koji će se, uz projekte zelene infrastrukture (Park Gradac, Park Pile i Park Platana) te druge financirati u okviru 22 milijuna eura vrijednog ITU programa. Grad također planira kupovinu zemljišta u Trstenome površine 1.174 metara kvadratnih, kojim će se riješiti problem smještaja autobusne stanice pokraj platane kao i, na prijedlog mještana, zemljišta površine 753 metara kvadratnih pokraj škole Antuna Masle u Orašcu, značajnog za razvoj mjesta.

 

Obrazlažući Rebalans, gradonačelnik je istaknuo i smanjenje iznosa godišnjeg troška električne energije za javnu rasvjetu nakon realiziranog projekta modernizacije sustava javne rasvjete. Rekao je da je ugradnjom preko 3700 novih rasvjetnih tijela, Grad Dubrovnik dobio nove noćne vizure te postigao smanjenje svjetlosnog onečišćenja, a godišnja rata kredita u iznosu od 127 tisuća eura manja je od ostvarene uštede na električnog energiji koja iznosi 140 tisuća eura na godišnjoj razini.