DUBROVNIK KAO PRIMJER Gradonačelnik Franković na panelu o održivosti u hrvatskom turizmu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je u Rovinju sudjelovao u panel raspravi koju je pod nazivom „Doba održivosti u hrvatskom turizmu“ organiziralo Ministarstvo turizma i sporta u sklopu Dana hrvatskog turizma. Uz gradonačelnika Frankovića svoja iskustva u upravljanju destinacijama iznijeli su gradonačelnici Rovinja i Pule, Marko Paliaga i Filip Zoričić.

 

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na glavne točke strateškog projekta Poštujmo Grad iznijevši put koji je Dubrovnik prošao od 2017. godine, kada se grad našao na listama svih svjetskih medija kao grad koji zbog prekomjernih gužvi i nekontroliranog turizma treba izbjegavati, do danas kada međunarodne organizacije ističu Dubrovnik kao grad primjer i snažnog promotora održivosti. Izdvojio je pri tom i ulogu partnera, među njima i Vlade Republike Hrvatske, brojnih dionika u turizmu, ali i međunarodnih institucija poput CLIA-e (Cruise Lines International Association) i Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC)

 

Dubrovački gradonačelnik također je iznio uvjerenje da će novi Zakon o turizmu predstavljati dobrodošao poticaj na putu Dubrovnika prema potpunoj održivosti. –„Novi zakon je alat koji će jedinicama lokalne samouprave pružiti zakonsku podlogu da, uvažavajući specifičnosti svog područja, samostalno upravljaju i oblikuju svoje destinacije, uključujući i regulaciju privatnog smještaja, odnosno nužno smanjenje trenda porasta broja nekretnina u stambenim zonama koje služe isključivo za turistički najam“, rekao je između ostalog.

 

Panelu je prethodio razgovor 1 na 1 ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s moderatoricom Damirom Gregoret Bobić. Ministrica Brnjac izdvojila je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse u primjeni postulata održivosti pri upravljanju destinacijom. Predstavila je rezultate Vlade i ministarstva u usmjeravanju hrvatskog turizma prema održivosti izdvojivši Nacionalni plan održivog turizma do 2027. kao i akcijski plan za njegovu provedbu.

lijevo
desno