Sedmu godinu zaredom Gradu odlična ocjena za transparentnost proračuna

 

Za razdoblje studeni 2022. – travanj 2023. Grad Dubrovnik ocijenjen je sa najvišom ocjenom (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

 

Naime, Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina. Čistu peticu za transparentnost ove je godine dobilo 109 gradova, među kojima i Grad Dubrovnik, što je još jedna potvrda efikasnosti upravljanja javnim sredstvima i odgovornosti vlasti lokalne jedinice.

 

Vrijedi podsjetiti kako je gradska uprava digitalizirala sustav javne uprave i to kroz projekt „Otvoreni grad“ koji građanima omogućuje transparentan uvid u poslovanje jedinice lokalne samouprave. Sustav je podijeljen u tri kategorije i osigurava uvid u sve stavke gradskog proračuna, uz usporedbu s prethodnim proračunima i svim rebalansima, financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad. Glavni cilj je da svaki građanin razumije u koju se svrhu troši novac, zbog čega je sve prikazano na jednostavan i razumljiv način. 

 

Usto, kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“ stanovnicima je omogućeno i sudjelovanje u samom upravljanu gradom i donošenju odluka. Dok se putem projekta participativno budžetiranje koji je u tijeku, izravnom demokracijom građanima omogućuje neposredno uključivanje u proces donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava.

 

 

lijevo
desno