JAVNO SAVJETOVANJE - Odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak

Otvorena savjetovanja s javnošću

Grad Dubrovnik bit će među gradovima koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana. Ukida se prirez poreza na dohodak koji u Gradu Dubrovniku iznosi 10%. Ovo porezno opterećenje punilo je gradsku blagajnu sa 2.387.952,28 eura, odnosno 17.992.026,46 kuna, u prošloj 2022. godini.

 

Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak. Prema postojećem sustavu stope poreza na dohodak iznosile su 20% i 30%, ovisno o primanjima iznad ili ispod porezne osnovice od 47.780,28 eura dohotka godišnje, što je sada povećano na 50.400,00 eura. Prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (“Narodne novine” br. 114/2023), ukoliko se želi kompenzirati manjak prihoda od ukidanja prireza, za Dubrovnik je te stope moguće podignuti na 23% i 34,50%, no gradska je uprava odlučila zadržati stare stope od 20% i 30%.

 

Porezna politika Vlade Republike Hrvatske u posljednjih nekoliko izmjena bila je u potpunosti usmjerena prema rasterećenju građana i gospodarstva, naročito prema povećanju primanja građana, te i Grad Dubrovnik s takvim stavom ide prema svojim građanima. Manjak prihoda Grada nadoknadit će se povećanjem prihoda kroz veću gospodarsku aktivnost na našem području, kao i povlačenjem sredstava iz nacionalnih i EU fondova te ćemo tako i planirati buduće proračune.

 

Dosada je za neto plaću od 1.000,00 eura (bruto od 1.415,39 eura) na prirez u gradsku blagajnu odlazilo 12,03 eura mjesečno što bi značilo da će godišnje zaposlenom Dubrovčaninu s ovakvim primanjima ostati 144,36 eura više.

 

Novom Odlukom o lokalnim porezima, koja je trenutačno također na javnom savjetovanju, brišu se odredbe o prirezu na porez na dohodak, a iznos po kojem se plaća porez na kuće za odmor utvrđuje se u iznosu od 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor. Stopa poreza na potrošnju ostaje ista (3%).

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 30. listopada 2023. do 13. studenog 2023., kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na predmetni tekst Odluke na e-mail adresu: porezi@dubrovnik.hr s naznakom ''Javno savjetovanje - Prijedlog Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak''. Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu