Gradonačelnik s novinarom nizozemskog dnevnog lista

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dao je intervju novinaru nizozemskog dnevnog lista Algemeen Dagblad (AD).

 

Novinar Thijs Kettenis dopisnik je za područje jugoistočne Europe tog visokotiražnog lista utemeljenog u Rotterdamu još 1946. godine, a s gradonačelnikom Frankovićem razgovarao je na temu povratka turizma kao najzastupljenije gospodarske grane, ali i o putu koji je Dubrovnik prošao u posljednjem četverogodišnjem razdoblju, a koji su okarakterizirale borba s prekomjernim turizmom na početku mandata te potpuno zaustavljanje gospodarskih aktivnosti u pandemiji.

 

Govoreći o bliskoj prošlosti gradonačelnik se osvrnuo na 2017. godinu kada je zbog pritisaka masovnog turizma Dubrovnik u stranim medijima spominjan kao destinacija koju velikih gužvi treba izbjegavati. Velikim angažmanom gradske uprave, uspostavljanjem alata i mjera (ne više od dva kruzera dnevno, smanjenje zauzetosti javnih površina...)  te suradnjom s partnerima poput udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC) zaživio je projekt „Poštujmo Grad“, a dubrovački turizam usmjeren je prema održivosti te su vrlo brzo zabilježeni prvi uspjesi. Gradonačelnik je zaključio kako je trajna održivost destinacije nešto što je cilj od kojega se neće odstupiti, a ogleda se u ravnoteži između kvalitete života građana Dubrovnika, koji su u samom središtu takvog pristupa, i najboljeg doživljaja destinacije za posjetitelje bez obzira na njihov način dolaska u destinaciju.

 

Gradonačelnik je također iznio trenutne epidemiološke podatke koji su izrazito povoljni, a raste i procijepljenost stanovništva koja je do danas dosegnula gotovo 50 % populacije.

 

  –„Veliku pažnju i napore ulažemo upravo u zadržavanje „zelenog“ statusa i sigurnosne protokole kako bi svim posjetiteljima omogućili ugodan i bezbrižan boravak“, kazao je gradonačelnik između ostalog novinaru nizozemskog dnevnog lista.

 

Razinu sigurnosti koju Dubrovnik jamči svojim posjetiteljima prati i velika zainteresiranost s tradicionalnih i novih tržišta, a što potvrđuju direktni letovi s područja Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država putem dva tamošnja avio prijevoznika te uspostavljanje svakodnevnog izravnog prometa između Amsterdama i Dubrovnika nakon čak 32 godine. U lipnju je zabilježen i povratak brodova na kružnim putovanjima.

lijevo
desno